Ce se mănâncă de revelion în diferite țări

Ce se mănâncă de revelion în diferite țări

Pe măsură ce ceasul bate spre miezul nopții în noaptea de Revelion, milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii se adună pentru a sărbători venirea Noului An. Fiecare cultură își are propriile tradiții culinare pentru această ocazie specială, fiecare având o semnificație unică, destinată să aducă noroc și prosperitate în anul ce urmează.

În Spania, tradiția cere ca oamenii să consume 12 boabe de struguri la fiecare bătaie a ceasului la miezul nopții. Această practică, cunoscută sub numele de „Las doce uvas de la suerte” (Cele douăsprezece struguri ale norocului), simbolizează speranța pentru lunile care urmează – fiecare strugure reprezentând o lună a anului. Se crede că a mânca strugurii la timp aduce 12 luni de noroc.

În Danemarca, oamenii sar peste pragul ușii la miezul nopții pentru a alunga spiritele rele și pentru a atrage norocul. Mesele daneze sunt adesea îmbelșugate cu „Kransekage”, un tort tradițional în formă de con, făcut din inele de aluat de migdale, stivuite una peste alta.

Italia sărbătorește Anul Nou cu „Cotechino con lenticchie”, o mâncare tradițională ce constă din cârnați de porc și linte. Lintea, cu forma sa rotundă, simbolizează monede și, prin urmare, se crede că aduce prosperitate financiară. Cotechino, un cârnat gros și aromat, este servit alături pentru a adăuga bogăție gustului.

În Japonia, tradiția „Osechi-ryori” constă în prepararea unor mâncăruri speciale care sunt puse în cutii laquare „Jubako”. Aceste mâncăruri sunt atent alese pentru semnificațiile lor auspicioase și sunt mâncate pe parcursul primelor zile ale Anului Nou. „Toshikoshi soba”, sau tăiței de Anul Nou, sunt de asemenea consumați pentru a simboliza trecerea de la un an la altul și pentru a aduce longevitate.

În SUA, în special în Sud, „Hoppin’ John”, o mâncare făcută din mazăre cu ochi negri, orez și carne de porc, este consumată pentru noroc. Mazărea simbolizează monede, iar consumul acesteia se spune că aduce prosperitate în noul an.

Fie că e vorba de a mânca struguri în Spania, de a savura lintea în Italia, sau de a te bucura de soba în Japonia, aceste tradiții culinare de Anul Nou nu sunt doar despre mâncare, ci și despre comuniune, speranță și dorința de un an mai bun. Ele sunt un amestec de gusturi, arome și semnificații, care îmbogățesc sărbătoarea de Revelion.