• Home
  • Sănătate
  • Cea mai puternică plantă, bună pentru creier, inimă, vase, piele, păr și siluetă. Te scăpa și de stres

Cea mai puternică plantă, bună pentru creier, inimă, vase, piele, păr și siluetă. Te scăpa și de stres

494698353 1094931849319828 8175751502269879484 n

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă cu o tradiție medicinală ce depășește 2.000 de ani, apreciată pentru multiplele sale efecte benefice asupra sănătății umane. Numele său provine de la culoarea albastră a florilor, „ros” însemnând rouă, iar „marin” făcând referire la roua mării.

Proprietăți terapeutice ale rozmarinului

De-a lungul secolelor, rozmarinul a fost utilizat în tratamentul unor afecțiuni variate, printre care artrita, astmul, eczema, bolile hepatice, tulburările vezicii biliare și cele cardiace. De asemenea, este recunoscut pentru rolul său în susținerea recuperării după boli grave.

1. Îmbunătățește funcția cardiacă și circulația sanguină

Rozmarinul exercită efecte antisclerotice și contribuie la reducerea nivelului colesterolului în sânge. Studiile arată că această plantă este deosebit de utilă persoanelor în vârstă, mai ales după suferința unor afecțiuni majore. Pentru stimularea circulației cerebrale și a activității inimii, se recomandă prepararea unui ceai dintr-o linguriță de frunze opărite cu două pahare de apă clocotită. După 30 de minute de infuzare, lichidul se strecoară și se consumă câte 1-2 linguri de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

2. Regenerarea și îngrijirea pielii

Rozmarinul hidratează pielea, reduce ridurile, stimulează circulația cutanată, tonifică tenul și diminuează inflamațiile. De asemenea, ajută la uniformizarea culorii pielii și eliminarea petelor pigmentare. Se recomandă consumul ceaiului de rozmarin, utilizarea uleiului esențial în creme și măști cosmetice, precum și spălarea feței cu decoct de rozmarin.

3. Ameliorarea durerilor articulare și a inflamațiilor

Planta este indicată în tratamentul bolilor articulare și pulmonare, precum și pentru vindecarea rănilor și ulcerelor.

4. Susținerea sănătății creierului

Rozmarinul mărește fluxul sanguin la nivelul capului și conține compuși care previn degradarea unui neurotransmițător esențial în menținerea memoriei.

5. Combaterea oboselii și a stresului

Acestă plantă inhibă hormonii responsabili de stres și contribuie la inducerea unei stări de bine, oferind energie și relaxare atât pentru corp, cât și pentru minte.

6. Stimularea creșterii părului

Datorită efectului său asupra circulației sanguine, rozmarinul poate fi folosit sub formă de ulei esențial adăugat în șampoane sau măști pentru păr.

7. Sprijin în lupta împotriva obezității

Rozmarinul ajută la reducerea greutății corporale prin descompunerea grăsimilor și scăderea poftei de mâncare.

Modalități de utilizare

Beneficiile rozmarinului pot fi accesate prin utilizarea uleiului esențial în lămpi aromatice sau prin consumul a una-două cești de ceai pe zi.

Precauții

Tratamentul cu rozmarin nu este recomandat copiilor sub 12 ani, femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de epilepsie.