Clase de preformanta la anvelope – Care sunt și unde le găsesc?

Pe această etichetă care însoțește anvelopa regăsim informații privind performanțele anvelopei. Caracteristicile care apar pe eticheta indiferent de sezonul pentru care acestea sunt construite, sunt eficiența privind consumul de combustibil, aderența pe carosabil umed și nivelul zgomotului în mers. Primii doi indici de performanță sunt asociați anumitor clase notate cu litere de la A la E, iar al treilea este reprezentat printr-un simbol grafic în formă de difuzor în care este trecută valoarea zgomotului produs în mers, măsurat în decibel.

Dacă ești în căutarea anvelopelor pentru următorul sezon sau dorești să le înlocuiești pe cele uzate, poți apela la un service autorizat ca cel de la VADREXIM, și poți achiziționa anvelope performante la prețuri oneste, cu garanție 3 ani.

cauciucuri clase de performanta 19 08 2022 1 1

Clasele anvelopelor în funcție de aderență.

Reprezintă proprietatea cauciucului de a adera pe carosabilul umed. UE a clasat anvelopele pe baza unui singur aspect al aderenței pe carosabil umed, și anume distanță de frânare. Distanța de frânare este ierarhizată pe o scară de la  A la E, unde A reprezintă distanța cea mai scurtă de frânare.

Clasarea în funcție de eficianța consumului de combustibil.

Anvelopele influențează consumul de carburant cu până la 20%.  Clasele privind această eficientă face referire de fapt la rezistența la înaintare a anvelopelor. Acest lucru face că nivelul de efort depus de anvelope în mers să fie mai mult sau mai puțin eficiente. Acest lucru se regăsește în consumul de carburant al mașinii.

Anvelopele cu clasa de eficientă cea mai ridicată de combustibil sunt cele cu indicele A. Diferența între două trepte consecutive este de 0,1 litrii la 100 de km parcurși.

anvelope claseperformanta 19 08 2022 1 1

Clasarea din punct de vedere al zgomotului produs de anvelope în mers

Eticheta UE clasează anvelopele și în funcție de zgomotul produs în mers, măsurat în decibeli și a cărui valoare este înscrisă în simbolul grafic sub forma unui difuzor. Ordonarea în funcție de nivelul de zgomot se face cu ajutorul claselor A, B și C. Anvelopele cu un zgomot redus la rulare se află în intervalul 67 și 71 dB,  în schimb cele cuprinse între 72 și 77 se încadrează că fiind ”zgomotoase”. O diferență de 3 dB dublează zgomotul exterior produs în mers.

Dacă vrei să știi mai multe despre performanțele anvelopelor intră pe site-ul celor de la Dunlop. Acolo vei găsi informații și despre multe alte lucruri.