Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare de Cod galben pentru viscol, valabilă până marți dimineața în zonele montane înalte. De asemenea, un alt Cod galben vizează intensificările vântului în zece județe, în special pe parcursul zilei de marți. În întreaga țară, se va resimți o vreme rece, însoțită de precipitații mixte, până joi dimineața.
Intensificări ale vântului în mai multe regiuni
Meteorologii prognozează, în perioada 17 martie, ora 10:00 – 18 martie, ora 10:00, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei, precum și în nord-vestul Transilvaniei și zonele montane. Vitezele vântului vor atinge 50 – 70 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor ajunge la 75 – 90 km/h, generând viscol.
Marți, 18 martie, între orele 10:00 – 20:00, este așteptat un alt Cod galben de intensificări ale vântului, de această dată în Dobrogea, Bărăgan și în sudul Moldovei, unde se vor înregistra viteze de 50 – 60 km/h, iar izolat, chiar de 70 km/h.
Precipitații mixte și răcire accentuată
În perioada 16 martie, ora 10:00 – 20 martie, ora 10:00, ANM a emis o informare referitoare la precipitații mixte, care vor aduce cantități semnificative de apă, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol. Până marți seara, se estimează precipitații ce vor acumula 10 – 20 l/mp, iar pe arii restrânse, chiar 25 – 35 l/mp.
Vremea se va răci considerabil, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, inițial în zonele montane, urmată de zonele de câmpie. În noaptea de duminică spre luni, se preconizează un strat de zăpadă de 10 – 15 cm în nordul Carpaților Orientali, iar în Oltenia și sudul Transilvaniei, se vor acumula între 4 – 8 cm.
Atenționări de inundații pe râuri din opt județe
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare de Cod galben de inundații, valabilă până luni la prânz pe râuri din opt județe. În intervalul 16 martie, ora 12:00 – 17 martie, ora 12:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, cu posibile viituri rapide și creșteri ale debitelor.
Printre bazinele afectate se numără Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Mureș, Arieș și Bistrița. Fenomene hidrologice intense sunt așteptate în special pe râurile mici din județele Bistrița-Năsăud și Suceava, iar pe râurile din bazinul Bistriței, pot apărea creșteri artificiale ale nivelurilor din cauza formațiunilor de gheață.