Cercetările au arătat că bunica din partea mamei joacă un rol important nu numai emoțional, ci și genetic.
ADN-ul, temperamentul, emoțiile și gusturile personale ale nepoților sunt parțial influențate de genele bunicii din partea mamei. Acest lucru creează o legătură puternică.
Cunoscutul regizor și scriitor Alejandro Jodorovsky a publicat o carte intitulată „Metagenologie: auto-cunoaștere prin psihologie și arborele genealogic”.
În ea, el explică de ce genele pot sări peste o generație, fiind transmise direct de la bunici la nepoți.
Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Universitatea din Cambridge.
Bunicii din partea mamei transmit 25% din cromozomii X către nepoți.
Copiii nu vor semăna la aspect cu aceștia, dar pot moșteni mersul, zâmbetul, culoarea ochilor și anumite aspecte ale caracterului.
Bunicii din partea mamei transmit cromozomi X nepoților și nepoatelor lor, iar bunicii din partea tatălui – doar nepoților.
Descoperirile au dovedit că fetele moștenesc doar de la bunicii din partea mamei, în timp ce băieții moștenesc genele de la bunicii din ambele părți. De multe ori se întâmplă ca un copil să aibe ochii bunicilor, care pot fi diferiți de cei ai părinților.
În orice caz, amintiți-vă că, indiferent de gene, este important să mențineți un contact frecvent cu bunicii. Poate că unii bunici, din cauza problemelor vârstei înaintate nu vor păstra o legătură bună cu nepoții, însă șă nu uitați niciodată să îi respectați.
Bunicile noastre materne sunt unice prin modul în care comunică emoțional cu noi, nepoții. Ele joacă un rol extrem de important în viața noastră, atât la nivel emoțional cât și la nivel genetic.
Chiar dacă nu petreceți prea mult timp cu bunica maternă, legătura dintre tine și aceasta nu va dispărea niciodată.
Cum se întâmplă asta? Simplu. Conform celor mai recente studii medicale, nepoții împărtășesc o mare parte din ADN-ul bunicii materne, printre caracteristici incluzându-se temperamentul, gusturile dar și emoțiile ei.
Situația descoperită de cercetători a fost împărtășită și de către eseistul chilian Alejandro Jodorowsky, care a scris o carte intitulată „Metagenealogie – Auto-descoperire prin psihomagie și arborele familiei”, unde explică pe larg influența genelor bunicilor materne asupra nepoților lor, deoarece genele pot sări peste generații care trec de la un bunic direct la nepoți.
Conform lui Alejandro, genele pe care copiii le primesc în pântecele mamei vin direct de la bunică. Dintre toți bunicii și rudele, bunica maternă este cea de la care se importă cele mai multe gene. Totuși, acestea nu se transmit întotdeauna la următoarea generație, de aceea există întotdeauna o posibilitate ca unii copii să semene cu mătușile, unchii și bunicii lor mai mult decât cu părinții lor.
Concluzia studiului mai arată că nu este neapărat obligatoriu ca nepoții să arate exact ca bunica lor, dar va exista mereu o amprentă majoră asupra lor (o aluniță într-o zonă comună, un zâmbet, culoarea ochilor, modul lor de mișcare și chiar mersul).
Din păcate, copiii pot moșteni și structura osoară, mușchii și chiar o serie de boli genetice. Concret, circa 25% din ADN-ul fiecăruia dintre noi este împrumutat de la bunici.