Sarbatorile de iarna sunt incomplete fara aroma imbietoare a cozonacului proaspat scos din cuptor. Acest desert traditional aduce familia impreuna, evocand amintiri din copilarie. Nimic nu se compara cu un cozonac facut acasa, iar reteta lui Radu Anton Roman te ajuta sa creezi un desert desavarsit pentru masa festiva.
Ingrediente pentru un cozonac autentic
Maia
- 50 g drojdie proaspata
- 2 linguri de zahar
- 200 ml lapte
- 8 linguri de faina
Aluat
- 1 kg faina tip 000 cernuta
- 100 g unt topit
- 150 ml ulei
- 4 oua + 6 galbenusuri (la temperatura camerei) batute cu 1 lingurita de sare
- 300 ml lapte fiert cu 400 g zahar si 1 baton de vanilie
- Coaja rasa de la 2 lamai si 2 portocale
- 100 g stafide
Umplutura
- 6 albusuri batute spuma
- 400 g nuci macinate grosier
- 6 linguri de cacao neagra
- 200 g zahar brun
- 200 g stafide
- 3 linguri de rom brun
Pentru uns
- 4 galbenusuri
- 2 linguri de lapte
Preparare
„Fa curat in casa si in tine. Aeriseste bine, incinge cuptorul, pregateste ingredientele si concentreaza-te. Bucataria e un loc al rabdarii si al bucuriei. Nu te grabi, cozonacul tau va iesi dupa sufletul tau”, spunea Radu Anton Roman.
- Pregatirea maialei: Amesteca laptele caldut cu drojdia sfaramata, zaharul si faina. Lasa sa creasca 15 minute la cald.
- Framantarea aluatului: Intr-un lighean incapator, cerne faina si adauga maiaua. Incorporeaza ouale batute cu sare, laptele caldut cu zahar si vanilie, untul, uleiul, stafidele si coaja de citrice. Framanta energic, adaugand aer in aluat. Continua pana cand aluatul devine fin si elastic, fara sa se lipeasca de maini.
- Lasarea la dospit: Acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la crescut intr-un loc cald timp de 90 de minute.
- Modelarea si umplerea: Intinde foi de aluat de aproximativ 1 cm grosime, unge-le cu umplutura si ruleaza-le strans. Asaza rulourile in tavi bine unse cu unt, cu imbinarea in jos.
- Ultima dospire: Lasa cozonacii la cald pentru inca 30 de minute, apoi unge-i cu ou si lapte. Presara deasupra nuci si zahar.
- Coacerea: Coace 20 de minute la 160°C, apoi 25 de minute la 180°C. Nu deschide cuptorul inainte de termen. Testeaza coacerea cu un bat de frigaruie.
- Racirea: Scoate cozonacii, lasa-i pe o parte 20 de minute, apoi unge-i cu miere fierbinte pentru un luciu apetisant.
Miroase, atinge, gusta. Acesta este cozonacul adevarat: dens, aromat, o rasplata pentru truda ta.