• Home
  • Grădină
  • Cum afectează factorii de mediu durabilitatea unui gazon artificial?

Cum afectează factorii de mediu durabilitatea unui gazon artificial?

gazon multisport wp

Ai investit într-un gazon artificial pentru că oferă numeroase beneficii? Te-ai gândit vreodată cum afectează factorii de mediu durabilitatea acestuia pe termen lung? Expunerea la soare, ploaia, zăpada și temperaturile extreme sunt principalii factorii care ar putea deteriora suprafața de joc. Cum influențează mai exact gazonul și ce măsuri poți lua pentru a-i păstra aspectul? Află în rândurile următoare.

Expunerea la soare – efecte asupra gazonului sintetic

Soarele poate fi un dușman al gazonului sintetic. Razele UV intense pot decolora firul, conferindu-i o nuanță gălbuie. Întocmai ca și la gazonul natural. De asemenea, ar putea degrada materialul din care este realizat, reducându-i rezistența. Acest lucru nu se va întâmpla însă dacă vei alege un gazon artificial rezistent la UV. Un astfel de gazon cu protecție UV împiedică razele soarelui să decoloreze firele de iarbă artificială. Culoarea verde își va menține o nuanță vibrantă, chiar dacă anumite zone au fost expuse constant la soare.

Temperaturi extreme – provocări ușor de depășit

Temperaturile extrem de ridicate sau scăzute, ar putea afecta negativ proprietățile fizice ale gazonului. Căldura excesivă face ca firele să devină casante și rigide, iar temperaturile scăzute duc la pierderea elasticității și flexibilității. Ce poți face în acest caz? Selectează un gazon sintetic de calitate, rezistent la temperaturi extreme, cum ar fi cele din nailon. 

Ploaia și zăpada – prieteni cu beneficii cu gazonul artificial

Ploaia și zăpada sunt beneficie pentru gazonul sintetic pentru că ajută la curățarea naturală a terenului prin îndepărtarea prafului și a murdăriei. Cu toate acestea, ploile abundente duc la acumularea apei pe teren. Alege o firmă care oferă și montaj pentru gazon artificial fotbal astfel încât să te asiguri că beneficiezi de o instalare corectă și un sistem de drenaj eficient. Îndepărtează zăpada de pe teren pentru a-l menține neted și pregătit de joc, chiar și pe timp de iarnă. 

În general, gazonul artificial are o durată de viață de 10-15 ani. Durabilitatea acestuia depinde însă de modul în care gestionezi factorii de mediu care îl influențează. Protejează-ți investiția înțelegând și gestionând în mod corect factorii care acționează în mod direct asupra gazonului. 

Alte articole recomandate