Momentul perfect in care sa cumperi o carte si sa o citesti este… acum! Iata ce sfaturi iti oferim inainte de a incepe lectura:
Cu totii ar trebui sa fim mai atenti si mai selectivi in ce priveste cartile pe care le achizitionam pentru noi sau pentru copii. Cand vine vorba de tematica crestina, lupta este la fel de greu. De ce? Doar pentru că o carte este etichetată drept creștină, nu înseamnă neapărat că conține materiale creștine și nici nu înseamnă că autorul susține intr-un mod fara repros doctrina crestina. În acest articol vom prezenta asadar câteva dintre criteriile pe care le putem folosi pentru a evalua orice carte. Astfel, veti alege mai intelept carti pentru proprii copii sau pentru prieteni și familie.
- Cine este editorul cartii pe care urmeaza sa o cumperi?
Ați putea afla multe despre o carte în funcție de editura care a ales să pună la dispoziție materialul – de obicei, gasiti prezentarea pe site. Unele edituri sunt mai conservatoare în ceea ce privește viziunea teologică, în timp ce altele pot fi mai deschise catre autorii cu puncte de vedere diferite.
2. Care este autorul care semneaza respectiva scriere?
Dacă nu esti familiarizat cu editorul sau dacă nu esti sigur cu privire la material, o modalitate de a afla mai multe despre teologia unei anumite cărți este să afli mai multe despre autor. Acest lucru se aplică la tot felul de cărți – atat la materialele pentru copii cat si la cele pentru adulti. Iată câteva dintre întrebările pe care le-ați putea adresa pentru a afla mai multe despre un scriitor creștin, in mod specific:
- La ce biserică / confesiune / organizație este afiliat autorul?
- La ce seminar/ unitate de invatamant predă acest autor?
- Unde a studiat autorul?
După ce veți găsi informații despre una sau două dintre întrebările de mai sus, veți obține o imagine mai clară a locului în care vine autorul respectiv, din punct de vedere teologic. Dacă ați putea urmări site-ul web al autorului, ar fi chiar si bine. Citiți declarația sa de credință, detalii despre apartenența sa religioasă, unde este membru al unei biserici locale etc.
3. Cine recomanda cartea?
Chiar si atingand punctele de mai sus, s-ar putea sa ramai inca nedumerit. Acest lucru este valabil mai ales atunci când cartea a fost publicată în străinătate si o cumperi in respectiva limba ori abia a fost tradusa in limba romana. Mai este o instanta in care s-ar putea “sa te blochezi” – aceea in care este vorba chiar de prima carte pe care un scriitor a publicat-o vreodată. Ce puteți face? Să verificați și să vedeți recomandările de cărți de la alți scriitori ori pastori de încredere, dacă acest lucru este posibil.
Un alt lucru pe care îl puteți face este să mergeți pe site-uri de cărți straine precum Amazon sau GoodReads pentru a obține o „impresie” a cărții sau pentru a vedea sentimentele generale ale cititorilor – prin sectiunea de recenzii (indeosebi daca este o carte mai veche). Este posibil ca recenziile altor cititori să nu fie disponibile atunci când cartea este lansată recent.
Tu ce alte sfaturi ai da celor care au ajuns in aceasta situatie? Care sunt cele mai bune criterii pentru alegerea unei carti crestine, acum, in 2021?