Cum să alegi cele mai bune perne și saltele pentru un somn odihnitor și sănătos

VA Press

Somnul este la fel de important pentru buna funcționare a organismului nostru ca alimentația, hidratarea sau mișcarea fizică. Ca să te bucuri de un somn odihnitor și de beneficiile pe care le are asupra sănătății tale, trebuie să te asiguri că dormi pe o saltea potrivită, că ai o pernă care îți susține corespunzător gâtul, umerii și capul și că lenjeria de pat permite pielii să respire, asigurându-ți un confort ridicat.

Alegere pernei – ce criterii iei în considerare?

Te-ai gândit vreodată că durerile de gât, oboseala de dimineață și stările de anxietate de peste zi pot fi cauzate de dormitul pe o pernă nepotrivită? În alegerea pernei potrivite trebuie să iei în considerare în primul rând poziția în care dormi. Dacă obișnuiești să dormi pe spate, vei avea nevoie de o pernă subțire, care să îți susțină gâtul, iar dacă preferi să dormi pe o parte, ar fi bine să te orientezi către o pernă fermă. Dacă faci parte din categoria persoanelor care dorm pe burtă, sfatul specialiștilor este să renunți la pernă sau să folosești una subțire, aproape plată. După cum poți observa, pernele mari, umflate și moi – genul de perne în care te afunzi și care par confortabile, nu reprezintă o opțiune bună în nicio situație.

Un alt criteriu de care ar trebui să ții cont atunci când alegi perna este umplutura. În ultimul timp se recomandă pernele din spumă de memorie pentru că acestea asigură suportul necesar pentru un somn odihnitor, însă și pernele din latex sunt populare pentru proprietățile lor antialergice.

Alegerea saltelei – cum o alegi pe cea mai bună?

Dacă salteaua ta are o vechime de peste 5 ani și are denivelări care nu îți permit să te odihnești așa cum ar trebui, poate ar fi bine să o schimbi cu una din spumă cu memorie. O astfel de saltea se mulează pe forma corpului tău, îți susține corect coloana vertebrală și te ajută să ai parte de nopți liniștite. Această saltea este salvarea ta și dacă dormi cu un partener care se mișcă prea mult în timpul somnului și te trezește de prea multe ori – poți renunța la cele două saltele 80×200 și să le înlocuiești cu o saltea 160×200 din spumă cu memorie și îți garantăm că nu vei simți nimic.

Salteaua și pernele reprezintă două elemente importante care influențează calitatea somnului, iar dacă vrei să te bucuri mereu de nopți odihnitoare și dimineți pline de energie, ar fi bine să investești în lucruri de calitate. Poți începe cu o saltea din spumă cu memorie și o pernă ortopedică!