Părintele Ilarion oferă îndrumări spirituale privind modul în care credincioșii pot face față tulburărilor sufletești cauzate de gândurile neliniștitoare, recomandând păzirea minții prin rugăciune și conștientizarea influențelor spirituale asupra acestora.
Conform Părintelui Ilarion, primul gând care ne vine este trimis de înger, având rolul de a ne proteja și a ne îndruma spre bine. „Ascultă de primul gând, pentru că îngerul te apără”, explică acesta. Totuși, al doilea gând poate proveni de la „cel întunecat”, o influență negativă care încearcă să ne abată de la faptele bune și să ne aducă neplăceri.
„– Părinte, ce să fac ca să nu mă mai chinuie gândul? Uneori nu pot dormi nici noaptea, mă trezesc și nu mai pot adormi din cauza gândurilor care mă năpădesc”, întreabă un credincios.
În răspuns, Părintele Ilarion vorbește despre „duhul neastâmpărat” care se joacă cu mintea și subliniază importanța „pazei minții”. „Mintea trebuie păzită, altfel se cuibăresc în ea tot felul de orătănii”, spune el.
Ca metodă concretă de apărare, părintele recomandă rugăciunea minții: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”. Aceasta, rostită în gând, ajută la liniștirea sufletului și la odihna minții. „Ia, zi tu în minte această rugăciune și vei vedea cât de bine adormi și te odihnești”, afirmă el.
De asemenea, în timpul zilei, atunci când simți că „duhul” se apropie și tulbură sufletul, este recomandat să rostești rugăciunea, ocupând astfel mintea și împiedicând alunecarea în gânduri necurate. „Nu lași mintea să alunece în gânduri necurate, o oprești, te gândești la altceva sau spui rugăciunea minții și scapi de chin”, concluzionează Părintele Ilarion.
Extras din Parintele Argatu V. Ioan, Răspunsuri duhovnicești la întrebările credincioșilor ale Părintelui Ilarion Argatu, Ed. Mila Creștină, 2005, pp. 131-132.