• Home
  • Parteneri
  • Cum să-ți reinventezi eficient cele 24 de ore dintr-o zi. 5 idei pentru gestionarea timpului

Cum să-ți reinventezi eficient cele 24 de ore dintr-o zi. 5 idei pentru gestionarea timpului

Cum sa iti reinventezi eficient cele 24 de ore dintr o zi. 5 idei pentru gestionarea timpului

De câte ori nu te-ai întrebat cum reușesc cei din jurul tău să își gestioneze timpul? În multe dintre aceste ocazii te-ai gândit ce bine ar fi fost dacă ziua ar fi avut câteva ore în plus. Vestea bună este că ziua ta poate fi reinventată astfel încât să îți ajungă cele 24 de ore pentru tot ce ai de făcut.

Nu-i lăsa pe ceilalți să îți planifice timpul

Oamenii depind, în general, de programele făcute de alții, fie că este vorba de viața profesională sau de cea personală. Primul pas pentru a-ți gestiona timpul mai bine este să preiei controlul. Chiar dacă poate sunt puțini cei care își pot negocia orele de lucru, încearcă îți eficientizezi programul. Cuvântul de ordine este a planifica. Iată cu ce poți începe:

  1. Identifică obiceiurile consumatoare de timp. Fie că este vorba de minutele de snooze sau de prelungirea mesei de prânz cu colegii, sigur poți găsi cel puțin 3-4 obiceiuri care îți irosesc o parte din timpul dintr-o zi. Încearcă să planifici cât mai în detaliu o zi obișnuită astfel încât să poți observa unde se pierd minute importante cu lucruri total neesențiale.
  2. Redu timpul pierdut în trafic. Ia în calcul să renunți la mașina personală, măcar câteva zile pe săptămână. Astfel vei economisi timp în trafic și vei contribui la un oraș mai puțin poluat. Dacă mergi cu mijloacele de transport în comun, folosește acest timp citind sau ascultând un podcast care să-ți îmbunătățească cunoștințele. Mai mult decât atât, gândește-te la un tip de transport alternativ cu scutere electrice. Acestea sunt prietenoase cu mediul înconjurător și te vor ajuta să economisești nu numai timp, dar și bani având în vedere că se încarcă ușor și consumă puțină energie. Pe site-ul dbsolar.ro poți găsi variante la prețuri foarte bune.
  3. Alege să faci un digital detox. Unul dintre cei mai mari consumatori de timp și energie din timpurile noastre este, fără îndoială, telefonul și cu precădere rețelele de socializare. Dacă ești dependent de verificarea acestora și nu te imaginezi renunțând la acest obicei, ia în calcul realizarea unui program. Nu îți verifica telefonul dimineața, până pleci de la acasă. Folosește aplicații care să-ți limiteze timpul petrecut online și încearcă să dai scroll cât mai conștient, fără să te pierzi în marea de like-uri.
  4. Evită întreruperile atunci când lucrezi. Învață să-ți organizezi timpul în intervale de timp dedicate unui anumit tip de activitate. De exemplu, blochează-ți 30 de minute să lucrezi la un proiect fără să faci altceva (să răspunzi la telefon sau la emailuri, să vorbești cu colegii sau să începi altceva). S-a constatat că ai nevoie de 20 minute să revii în fluxul de lucru atunci când ești întrerupt.
  5. Organizează-ți ziua următoare înainte de a merge la culcare. Este important să ai o perspectivă clară asupra timpului tău. Scrie într-o agendă ce ai făcut în ziua respectivă, chiar dacă ți se par cele mai banale lucruri. De cele mai multe ori, oamenii tind să se concentreze pe sarcinile pe care nu le-au realizat, omițând mulțimea de lucruri realizate. Scrie care sunt cele mai importante lucruri de făcut pentru a doua zi și încearcă să respecți cât mai mult planul de acasă.

Urmând aceste sugestii vei descoperi că poți să-ți reinventezi ziua și să fii unul dintre acei oameni care par să aibă ore în plus. Revendică orice timp pe care îl poți avea pentru tine și pentru lucrurile care te fac fericit! Tu de unde începi?

Sursa foto: Shutterstock