De ce să alegi haine vintage?

DSCF3241 scaled 1

Ce înseamnă pentru voi  ”Vintage” ? În experiența noastră am descoperit că, deși acest stil este  adoptat  la nivel internațional cu succes de foarte multă vreme, atât în modă, cât și amenajări interioare, local, el încă mai stârnește confuzii. Din acest motiv vrem să venim în întâmpinarea voastră cu explicații care clarifică noțiunea.

Aceasta pentru că noi iubim stilul vintage, care este mai mult decât o tendință în modă sau un mod de a economisi bani pe haine de calitate. Acesta reprezintă o declarație de stil, de asociere emoțională, de apartenență la un grup al bunului gust, inspirat de creativitate vestimentară de-a lungul istoriei recente.

DSCF3241 750x430 1

Ce înseamnă vintage?

Termenul vintage este des folosit, însă, de multe ori, este mai puțin cuprins sensul deplin.  Aceasta pentru că,  deseori,  este confundat cu antic, retro sau chiar cu haine second hand de masă.

Spunem despre un obiect, indiferent de natura lui, că este vintage  atunci când acesta:

  • datează de mai mult de 30 de ani, până la 100 de ani;
  • este original;
  • aparține unui creator renumit în perioada respectivă;
  • este creat într-o perioadă certă;
  • are valoare estetică, culturală, sentimentală și chiar economică prin apartenența la un curent temporar definit.

Scurtă etimologie (istorie) a termenului

Termenul vintage este de origine franțuzească și a apărut în vinificație, referindu-se la vinul produs într-un an cert. În timp, acest cuvânt a fost preluat și pe alte paliere, desemnând un obiect autentic, cu vechime.

Pentru ce fel de obiecte folosim termenul de vintage?

După ce a fost folosit în domeniul  vinului cu alt sens, vintage  a fost preluat și în domeniul mașinilor, fiind folosit  pentru automobile mai vechi de 50 de ani. Au urmat obiectele home & deco. Ulterior, domeniul fashion a preluat acest concept, în mod specific, și anume: obiectul să aibă o  vechime mai mare de 30 de ani și maxim 100 de ani, să fie autentic și valoros prin apartenența la stilul vremii.

Diferența între vintage, antichități și retro

Fie că este vorba despre covoare sau alte obiecte de artă care au fost fabricate cu mai mult de 100 de ani în urmă, toate acestea se încadrează termenului antichități. Desigur că, odată cu trecerea timpului, lucrurile cu vechime de secole primesc un plus de valoare, grație dovezii istorice și a contribuției la îmbogățirea culturală a societății.

Așadar, diferența între vintage și antichități (sau antique) este perioada căreia piesa (vestimentară, de decorațiuni, mobilier și altele) îi aparține. Ca un reper, obiectele anii 1920/ 30 – 1980, hainele sunt vintage, cele anterioare acestei perioade sunt antichități.

Diferența între retro și vintage constă, de asemenea,  în perioada confecționării hainelor.  Retro  reprezintă obiecte confecționate în contemporan, după anul 1980.

Lucrurile de epocă, în general, poartă amprenta altei epoci, altui secol și sunt mai apropiate antichități. Perioadele sunt uneori delimitate istoric, haine de epocă putând fi chiar și din perioada medievală sau chiar premergătoare anilor 1920. Acestea sunt haine cu valoare istorică pe care, de multe ori, le găsim fie în muzee, la licitații specializate sau în magazinele de antichități de nișă.

Hainele second hand de masă – cum eronat se intrepretează vintage uneori – sunt piese vestimentare moderne, folosite într-o măsură mai mică sau mai mare. Acestea nu au valoare istorică, emoțională sau culturală adăugată, ci doar răspund spiritului practic, mișcării ecologiste și, în unele cazuri, curentului minimalist sau decluttering.

Ce tip de haine se asociază cu termenul vintage?

Termenul vintage se folosește pentru a descrie hainele ce datează dintr-o perioadă anterioară de 30 până sau chiar peste 100 de ani. Astfel, gama stilistică a acestor piese vestimentare este complexă, cu note coloristice sau de croi adaptate acelor vremuri. Dacă, spre exemplu,  în anii 1920 se purtau rochii medii cu paiete, linie senzuală, accesorizarea abundentă și culori pal – neutre, în perioada anilor 80 se trece spre stilul unei femei în mișcare. Bluzele  cu mâneca bufantă, culorile vii sau pietricele decorative aduc aerul schimbării dintre generații de haine.

Este util de înțeles că tot ceea ce este vintage acum, peste 100 de ani va face parte din categoria antic, chiar și îmbrăcămintea. Prin urmare, clasicul nu reflectă epoca în care acel obiect a fost realizat, ci pune în evidență doar stilul și rafinamentul specific. Spre exemplu,  rochia neagră și cămașa albă cu nasturi se încadrează stilului clasic, chiar dacă această modă datează demult, însă nu putem spune același lucru și despre blazere. Așadar, o rochie neagră din anii 80 (the little black dress) confecționată în contemporaneitate este clasică, nu vintage, dar un blazer specific acelui an se încadrează în categoria vintage.

De ce ai cumpăra haine vintage?

Hainele vintage te vor face să te diferențiezi de mulțime aducând cu tine un aer demult pierdut și atractiv. Dacă vrei să arăți elegant, clasic și interesant, poți apela cu încredere la hainele vintage din magazinele de profil. Ele te vor ajuta să îți personalizezi ținutele și să îți dezvolți propria personalitate.

De unde să cumperi haine vintage?

Poți găsi haine vintage în magazinele specializate. Proprietarii acestor magazine depun eforturi să completeze colecțiile cu haine originale, în stiluri diferite și aparținând unor perioade specifice.

Poți să mai faci un lucru pentru a înțelege conceptul și să simți efectele acestuia. Vizitează magazinul nostru online, compară modele și alege ce ți se pare potrivit personalității tale!