De ce sa montezi o camera auto de marsarier pe masina

VA Press

Red car rear view camera close up for parking assistance

Atat soferii incepatori, cat si cei experimentati s-au intalnit cel putin o data cu tracul de marsarier, adica acea teama de a nu le scapa ceva din vedere atunci cand dau cu spatele. Unii au provocat chiar si accidente din acest motiv, dar toate neplacerile ar putea fi evitate daca s-ar monta o camera de marsarier pe masina. Montajul acestui dispozitiv este posibil chiar daca autoturismul nu este prevazut din fabrica in acest scop.

Reduce considerabil riscul de accident

In momentul de fata, camerele auto de marsarier fac parte din echiparile mai scumpe ale modelelor de masini, nefiind incluse in cele standard. Totusi, tinand cont de aglomeratia care se intalneste pe strazile din Romania si de comportamentul uneori imprudent al unor soferi sau pietoni, o astfel de achizitie este mai mult decat indicata. Cu ajutorul ei, soferul poate vedea cu exactitate daca exista vreun risc in spatele masinii: un pieton care nu este atent, un copil care nu poate fi vazut prea usor in oglinzile retrovizoare, un animal sau un obstacol, anuland producerea unui accident.

Camerele sunt accesorii pentru navigatii auto adaptate diferitelor modele sau sunt si camere universale, care se preteaza in cazul mai multor branduri. Sunt de mici dimensiuni si ofera, in general, un unghi de inclinare de 45 de grade si un unghi de vizualizare de pana in 180 de grade. Unele camere se monteaza in locul manerului de la portbagaj, fara sa fie necesara gaurirea acestuia. Calitatea imaginii este una buna, ajutandu-l pe utilizator sa vada cu exactitate ce se intampla in spatele autoturismului pe care il conduce.

Accesibilitate si siguranta

Aceste dispozitive au un pret avantajos, in comparatie cu beneficiile pe care le ofera. Pe langa eliminarea riscului de accidentare, camerele le ofera soferilor un sentiment de siguranta. Acestia se simt mult mai confortabil din punct de vedere psihic atunci cand vad ce se afla in spatele masinii, ajutandu-i sa parcheze fara probleme sau sa dea cu spatele. In special soferii mai putin experimentati s-ar putea bucura de un astfel de dispozitiv, care sa-i ajute sa execute manevrele fara sa se simta nesiguri si stresati.

Cum se monteaza

Sunt trei tipuri de camere marsarier, in functie de monitor: care utilizeaza display-ul sistemului multimedia de navigatie dedicata a masinii, care utilizeaza un monitor inclus in oglinda retrovizoare si care utilizeaza un monitor separat, montat pe bordul masinii sau pe parbriz, cu o ventuza.

In functie de modul de amplasare, camerele marsarier pot fi pozitionate astfel:  pe placuta de inmatriculare, pe buza portbagajului, in locul becului de iluminare numar inmatriculare, prin inlocuirea ramei numarului sau folosind un brat care se fixeaza pe caroserie.

Chiar daca nu este o procedura foarte dificila, ar fi bine ca montajul sistemului sa fie realizat de o firma specializata.

Camera se amplaseaza in partea din spate a masinii, dupa care trebuie sa se realizeze conectarea cu firele de alimentare ale becurilor de marsarier. Acest lucru permite ca atunci cand schimbatorul intra in pozitia marsarier sa se alimenteze camera. Cablul se pozitioneaza de regula pe sub captuseala portbagajului. Cablul video se conecteaza cu bordul la sistemul de navigatie.