Adesea vorbim despre culori neutre, dar ce sunt si cum se folosesc in interior? Cea mai recenta generatie de culori neutre sugereaza nuante delicate care depasesc albul canonic, negru, gri si bej si tocmai aceasta versatilitate si usurinta le face atat de potrivite pentru designul interior. Alb laptos, caramel, albastru pal, trandafir desert, verde salvie sunt unele dintre nuantele din aceasta categorie.
Culorile neutre arata bine singure, amestecate sau incorporate in orice alta schema de culori. Utilizarea unei scheme de culori neutre pe peretii casei este o modalitate de a adauga adancime si rafinament spatiilor. Ele creeaza o atmosfera primitoare, moale, usor declinata in diferite stiluri, care devine si mai bogata si mai pretioasa cu mobilier de bun gust. Exista doua macro categorii de neutri: cele cu nuante calde si cele cu nuante reci. Pentru a alege culoarea potrivita puteti cere sfatul unei firme de renovari interioare.
Culorile neutre calde
Tonurile neutre calde creeaza spatii interioare primitoare. In cele mai arse nuante si pline de nuante galbene, maro si portocalii, ele invoca un sentiment de confort pe care iti va placea sa il experimentezi. Atunci cand vreti sa utilizati corect culorile, apelati la zugravi Bucuresti.
Culorile neutre reci
Nuantele neutre si reci creeaza baze simple si clasice pentru a va adauga stilul personal. Subtonurile lor albastrui, gri si uneori verzi le confera un sentiment de rafinament, perfect pentru stratificarea decadenta. Aceste culori pot fi luate in calcul atunci cand va ocupati de zugraveli interioare.
Ori de cate ori vorbim despre culoare, exista intotdeauna o oarecare ezitare, poate pentru ca avem tendinta de a asocia cuvantul culoare cu o explozie de culori stralucitoare si uitam ca pana si asa-numitii neutri fac parte din tema. Este o familie de culori care a fost cumva asociata cu moduri gresite de gandire precum „daca nu stii ce culoare sa folosesti, ramai pe bej” sau „pentru a evita greselile, foloseste albul”. Culorile neutre sunt delicate si au puterea de a va face sa va simtiti calmi, multumiti, linistiti. Viata, in special in orasele mari, este o agitatie mare. Zgomote, ganduri, viteza actiunilor, lumini de neon, viitor incert, alarmism etc. Toata aceasta confuzie duce la o nevoie din ce in ce mai puternica de un design linistit si contemplativ. Culorile neutre sunt o parte esentiala a oricarui arsenal decorativ.
Calitatea reflexiva
Unul dintre principalele beneficii ale unei palete de culori de inspiratie neutra sunt calitatile reflectante pe care le ofera. In special pentru camerele mai mici, utilizarea unor culori neutre mai dezactivate poate ajuta la saritura luminii naturale in camera. Culorile precum bej, fildes, taupe si nuante de alb laptos sunt culorile de baza pentru orice paleta de culori neutre de succes.
Durabilitatea in timp
Aveti grija sa exagerati cu aceeasi culoare, riscati sa va plictisiti. Monocromul nu functioneaza greu, deoarece se dovedeste monoton. Pentru un look care dureaza in timp si este putin probabil sa obosim, avem tendinta de a folosi culori neutre calde pe pereti combinate cu nuante mai deschise pe tavan. Daca va place acea culoare, este mai bine sa optati pentru diferite nuante ale aceluiasi plan de culoare, astfel incat sa dati mai multa miscare cromatica.
Detaliile soft
Doar pentru ca stilul de acasa se bazeaza pe culori neutre nu inseamna ca intreaga camera trebuie sa fie intotdeauna in aceleasi nuante ale acelei culori. Multe culori pot fi combinate cu nuante neutre. Puteti alege sa ramaneti in categoria neutrelor, dar cu diferite nuante, cum ar fi un alb laptos cu un caramel sau un verde salvie. Sau optati pentru procentaje mici de culoare la accesorii si complemente precum pernei, covoare, mobilier la moda etc., care fac intreaga casa mult mai distinctiva, de exemplu un maro complet pentru un scaun moale sau un albastru pentru o pictura anume. Paletele de culori neutre niciodata nu trebuie vazute ca fiind blande.