• Home
  • Actualitate
  • Dezastru în România, lovită de o furtună polară. Pe șosele a fost haos

Dezastru în România, lovită de o furtună polară. Pe șosele a fost haos

Dezastru în România, lovită de o furtună polară

România se confruntă cu condiții meteorologice extreme înainte de Crăciun, o furtună polară aducând viscol, ninsori abundente și vânt puternic în multe regiuni ale țării. Aproape toată țara este sub cod galben și portocaliu de vreme rea, cu dificultăți semnificative de circulație, în special pe Valea Prahovei, unde drumul spre stațiuni s-a transformat într-un adevărat calvar, cu cozi de mașini întinzându-se pe 20 de kilometri.

Pe DN1, situația a fost descrisă drept un dezastru, cu coloane întregi de mașini blocate între stațiuni. În Predeal, la prânz, vehiculele erau imobilizate pe ambele sensuri. Autocarele au fost de asemenea blocate în trafic. La Sinaia, zăpada a acoperit carosabilul, făcând circulația dificilă. Șoferii s-au plâns de lipsa de intervenție pentru dezăpezire.

În Bistrița, ninsorile puternice au paralizat traficul, iar mulți șoferi, chiar și cei echipați cu anvelope de iarnă, nu au mai putut să înainteze. La baza muntelui, polițiștii au cerut șoferilor să monteze lanțuri pe roți, însă mulți nu știau cum să procedeze.

Pe Transalpina, viscolul puternic a făcut circulația aproape imposibilă, iar mulți șoferi au fost nevoiți să oprească din cauza lipsei de vizibilitate.

Condițiile meteo au fost la fel de severe și în masivele montane, cu temperaturi scăzute drastic, ninsori viscolite și vizibilitate foarte redusă. În Horezu, vântul puternic a dărâmat bradul de Crăciun din piața centrală.

În Capitală, o femeie a fost lovită de crengile unui copac doborât de vânt, iar în județul Argeș, vijelia a smuls acoperișul unui bloc și a prăbușit un stâlp de electricitate.

Avertizările meteorologice sunt valabile până în ziua de Crăciun, când se preconizează o schimbare bruscă a vremii, cu temperaturi care ar putea ajunge până la 15 grade Celsius. Până atunci, se așteaptă vânt puternic, viscol și ninsoare în aproape toată țara, cu condiții deosebit de dificile în zonele montane, unde vântul poate sufla cu rafale de peste 120 km/h. Salvamontiștii au patrulat în zonele montane și i-au întors pe turiștii nepregătiți sau aflați în zone cu cod portocaliu, unde condițiile erau extrem de periculoase.