• Home
  • Actualitate
  • Dezvăluiri șocante despre moartea calului campion: „L-a forțat pe Falko să tragă 10 minute în plus, spre deliciul mulțimii”

Dezvăluiri șocante despre moartea calului campion: „L-a forțat pe Falko să tragă 10 minute în plus, spre deliciul mulțimii”

Screenshot 20250527 202252 Facebook 1

Calul Falko, multiplu campion în concursuri de tracțiune din România, Ungaria și Slovacia, a murit în urma unui efort extrem la un eveniment organizat pe 25 mai 2025 în Sângeorz-Băi. Fostul primar al comunei Feldru, Ștefan Singeorzan, prezent la fața locului, a dezvăluit pentru FANATIK că animalul a fost forțat să tragă bușteanul încă 10 minute după încheierea concursului, pentru „deliciul publicului”, ceea ce a condus la cedarea sa fatală.

Tragedie în cadrul „Sărbătorii Străbunilor – Măsura Laptelui”

Falko, un cal alb renumit și apreciat în rândul competițiilor din Europa Centrală, a cedat în timpul unui concurs de tras bușteni organizat în cadrul festivalului „Sărbătoarea Străbunilor – Măsura Laptelui”, desfășurat pe „Lunca lui Ianăș” din Sângeorz-Băi. Evenimentul a fost coordonat de Primăria Sângeorz-Băi, în colaborare cu Cooperativa Agricolă de Gradul 1 – Grupul de Producători local.

Fostul primar Ștefan Singeorzan, martor la tragedie

Ștefan Singeorzan, fost primar al comunei Feldru, a descris cu amărăciune momentele dramatice la care a asistat. El a confirmat că Falko era un cal de renume, cu numeroase victorii în competiții recente, inclusiv o victorie în urmă cu trei zile la Gilău.

„Era în desfășurare un concurs de bușteni trași de cai, cu trei echipe participante. Am filmat mai ales un cal din Baia Mare, care a ocupat locul trei, dar și campionii, caii din Slovacia, printre care și Falko, care erau cotați pe primul loc și au câștigat competiția”, a declarat Singeorzan pentru FANATIK.

Condițiile dure ale concursului și efortul fatal

Proba presupunea mutarea unui buștean de aproximativ trei tone pe o distanță scurtă, în decurs de două minute. Falko și un alt cal concurau pentru a parcurge cea mai mare distanță cu sarcina. Mulți dintre ceilalți cai nu au reușit să miște bușteanul.

„Falko a câștigat detașat, făcând eforturi imense timp de două minute, spre entuziasmul a peste 2.000 de spectatori și mândria proprietarului. Cu toate acestea, după încheierea probei, calul a fost forțat să continue să tragă bușteanul încă 10 minute, până la linia de sosire, o sarcină care de obicei este realizată de un utilaj”, a povestit fostul edil.

După efortul suplimentar, Falko a fost prezentat în aplauzele mulțimii, făcând o paradă în jurul publicului, moment în care s-a prăbușit. „Când a ajuns aproape de mine, la circa 10 metri, calul a căzut. Am știut imediat că moare și am plecat”, a mai spus Singeorzan.

Reacția publicului și intervenția autorităților

După prăbușirea calului, mulțimea s-a adunat rapid în jurul său, filmând și fotografiind animalul muribund, în timp ce forțele de ordine, reprezentate de doi jandarmi, nu au reușit să gestioneze situația. Ulterior, un medic veterinar a confirmat că decesul a fost cauzat de o hemoragie internă și un infarct, rezultate în urma efortului excesiv.

Singerozan a subliniat necesitatea unei reglementări clare privind organizarea acestor concursuri, pentru a preveni astfel de tragedii: „Dacă mai există autorități responsabile în țară, acestea ar trebui să stabilească reguli stricte pentru aceste competiții, astfel încât să nu se mai repete incidente similare.”

Prezența oficialilor și lipsa unui cadru legal

La eveniment au fost prezenți mai mulți oficiali locali, inclusiv deputatul Sighiartău, subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, și primarul Cătălin Bota. Fostul primar Singeorzan a declarat că nu îl consideră vinovat pe actualul edil, întrucât în prezent nu există reglementări concrete privind limitele de efort la care pot fi supuși caii în astfel de concursuri.

„Nu există reguli clare privind greutățile pe care caii le pot trage, condițiile de verificare sau controlul anti-doping. Totul se desfășoară în sălbăticie, peste tot în țară”, a mai adăugat Singeorzan.

Responsabilitatea morală a proprietarului și un circuit internațional

Fostul primar a indicat că responsabilitatea morală principală îi revine proprietarului calului, care a insistat ca Falko să continue să tragă după încheierea probei. Deși proprietarul era prezent la fața locului, nu a manifestat semne evidente de suferință după incident.

„Dacă există un vinovat moral, acela este proprietarul. Nimeni nu l-a obligat să-și ducă calul la toate concursurile și să-l forțeze să tragă încă 10 minute după terminarea probei. Nu cred că paguba materială este semnificativă, deoarece calul era asigurat corespunzător, fiind parte dintr-un circuit internațional. Am înțeles că proprietarul este un slovac stabilit în Satul Mare”, a explicat Singeorzan.

El a mai atras atenția asupra unui sistem complex și bine organizat în jurul acestor competiții, care implică sume uriașe de bani: „Este o întreagă rețea care se învârte în jurul acestei povești, cu multe zeci de milioane de euro implicate.”