Doliu în cinematografia internațională: O legendă a comediei britanice, a murit la vârsta de 89 de ani

VA Press

Doliu

Actorul de comedie australian Barry Humphries a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Spitalului St. Vincent din Sydney, unde artistul a fost internat de mai multe zile. Humphries a fost cunoscut în întreaga lume pentru cariera sa de șapte decenii, în care a amuzat mai multe generații de spectatori prin intermediul unor personaje satirice memorabile, precum Dame Edna Everage și Sir Les Patterson.

Acest veteran al scenei și al micilor ecrane a devenit un nume de referință în producțiile de comedie din Marea Britanie, după ce s-a mutat la Londra în 1959 și a apărut în mai multe spectacole susținute pe West End, precum „Maggie May” și „Oliver!”. Humphries a fost considerat unul dintre cei mai importanți actori de comedie de pe scena britanică, alături de Dudley Moore, Alan Bennett și Spike Milligan.

În afara celebrului său personaj, Dame Edna Everage, folosit pentru a satiriza cultul celebrității, snobismul de clasă și pudibonderia, precum și pentru a ironiza politicienii și vedetele din industria modei, Humphries a creat și alte personaje care au intrat în legendele industriei britanice de comedie. Acestea includ afemeiatul Sir Les Patterson și Sandy Stone, un bărbat vârstnic și fără copii care trăiește într-o suburbie a orașului Melbourne, considerat „cel mai plictisitor om din Australia”.

Barry Humphries a fost internat din nou la Spitalul St. Vincent din Sydney din cauza unor complicații medicale apărute după o operație la șold pe care o suportase luna trecută. Un comunicat al familiei sale, publicat în cotidianul Sydney Morning Herald, a mulțumit fanilor și corpului medical de la Spitalul St. Vincent pentru „sprijinul și urările lor de bine”.