• Home
  • Actualitate
  • E OFICIAL! Raspunsul bancilor pentru cei care detin carnete de CEC vechi acasa! Ce bani incasezi

E OFICIAL! Raspunsul bancilor pentru cei care detin carnete de CEC vechi acasa! Ce bani incasezi

Libret cec

O cetățeancă română a încercat să își recupereze fondurile economisite într-un carnet de CEC, în urma aflării unei legi care prevede despăgubirea posesorilor de librete CEC pentru dobândă și câștiguri în autoturisme. Surprinsă de răspunsul primit de la bancă, femeia a fost informată că valoarea actuală a sumelor economisite nu poate fi atribuită băncii, deoarece aceasta nu despăgubește, nu compensează și nu indexează sumele depuse.

Într-o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, s-a statuat că statele nu au obligația generală de a menține puterea de cumpărare a sumelor depuse. Totuși, românii care au economisit în anii ’90 pentru achiziționarea de autoturisme Dacia vor fi despăgubiți conform unei ordonanțe guvernamentale. Despăgubirile vor fi realizate sub forma unor titluri de stat emise pe numele Cec Bank și BRD, iar pentru a le obține, cetățenii trebuie să depună cereri către Ministerul Finanțelor Publice, BRD și Cec Bank.

Pentru a accesa aceste despăgubiri, este necesară pregătirea unor documente precum actul de identitate, acte de stare civilă și declarații pe proprie răspundere. Deși există un cadru legal pentru recuperarea fondurilor, în unele cazuri, cetățenii au recurs la acțiuni în instanță pentru a-și revendica drepturile.