• Home
  • Monden
  • Elena Udrea sărbătorește crăciunul în detenție cu un meniu special

Elena Udrea sărbătorește crăciunul în detenție cu un meniu special

Elena Udrea

Elena Udrea, în vârstă de 50 de ani, fost ministru și cunoscută personalitate politică, își va petrece sărbătorile de iarnă în Penitenciarul Târgșor. Condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, Udrea a fost extradată din Bulgaria și se află în detenție din iunie 2022. În perioada sărbătorilor, deținuții, inclusiv Udrea, vor beneficia de un meniu special de Crăciun, cu un cost de 5,50 lei per persoană, conform unor informații oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), parte a Ministerului Justiției.

Meniul de Crăciun diferă față de norma obișnuită de hrană pentru deținuți, care se situează între 2,96 și 3,11 lei pe zi. Deținuții vor avea parte de un meniu adaptat atât regimului alimentar, cât și credinței fiecăruia. Pentru micul dejun, acesta va include ceai, pâine, brânză, pate de porc sau pasăre și tobă. Prânzul va consta în ciorbă de porc, pui sau vită, sarmale sau varză „à la Cluj”, cozonac și apă minerală. Cină va include piure de cartofi, friptură de porc sau pui la cuptor, salată și fructe.

Totuși, meniul este subiectul posibilelor schimbări, în funcție de disponibilitățile și stocurile penitenciarului sau de contractele încheiate la nivel local. Ionela Chițan, șef Serviciu Cabinet la ANP, a menționat că unitățile penitenciare au flexibilitatea de a modifica sau înlocui produsele menționate, respectând baremurile calorice și valorile financiare stabilite pentru normele de hrană.

În ceea ce privește persoanele din centrele de cazare a străinilor, se va oferi un plan alimentar adaptat religiei, tradiției și obiceiurilor fiecăruia. De exemplu, musulmanii nu vor consuma produse din carne de porc, iar cetățenii indieni vor evita carnea de vită, conform Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).