• Home
  • Actualitate
  • Este oficial! Se schimbă banii! 24 de instituții bancare au făcut anunțul momentului

Este oficial! Se schimbă banii! 24 de instituții bancare au făcut anunțul momentului

362890931 664417349061038 2668962265685737251 n

Banii se vor schimba. Primele 24 de bănci centrale din economiile emergente sunt aşteptate să aibă în circulaţie monede digitale, acest lucru având șanse mari să se întâmple până la finele deceniului, conform unui sondaj publicat de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters, citat de RomâniaTV.

Băncile centrale din toată lumea realizează în prezent o analiză amplă legată de schimbarea monedele lor care să fie utilizate în scopuri de retail, nedorind ca plăţile digitale să fie lăsate pe seama sectorului privat.

Prin intermediul unui sondaj realizat în ultimele luni din anul 2022, în rândul a 86 de bănci centrele, Banca Reglementelor Internaţionale a reliefat faptul că cele mai multe dinte monedele digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail, astfel că 11 bănci centrale ar putea să se alăture omologilor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria care au introdus deja monede digitale în retail.

De partea cealaltă, pe piața angro, care în viitor ar putea permite instituţiilor financiare să ofere noi funcţii, nouă bănci centrale ar putea lansa monede digitale, se arată în studiul publicat luni de BRI.

Extinderea plăţilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor băncilor centrale cu privire la monedele digitale angro”, susţin autorii raportului.

Mai mult, Banca Reglementelor Internaţionale a mai transmis că ponderea instituțiilor bancare intervievate care sunt angajate într-o formă sau alta de monedă digitală a crescut până la 93%. Alți 60% spun că monedele digitale stabile şi alte active cripto au accelerat eforturile lor.

În ultimele 18 luni, piaţa criptomonedelor a fost traversată de turbulenţe, precum falimentul TerraUSD, o aşa-numită stablecoin, în luna mai 2022, colapsul platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX în luna noiembrie a anului trecut, precum şi falimentul unor bănci precum Silicon Valley Bank şi Signature Bank, ale căror servicii erau folosite de furnizorii de criptomonede.

Studiul a mai scos la iveală faptul că aproximativ 40% dintre respondenţii implicaţi în sondajul BRI au explicat că banca lor centrală sau alte instituţii din jurisdicţia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto în rândul consumatorilor şi companiilor.

Dacă vor fi utilizate la scară largă pentru plăţi, activele cripto inclusiv stablecoins ar putea constitui o ameninţare la adresa stabilităţii financiare”, se arată în raportul BRI.