Descurajarea deținerii și achiziției de mașini vechi este obiectivul principal al unui nou proiect de taxare, realizat de Dacia împreună cu specialiști în domeniu. Directorul general al uzinei a explicat pentru PROFIT.ro cât ar putea ajunge să plătească proprietarii de automobile poluante.
Noua taxă propusă ar urma să crească gradual, în funcție de norma de poluare și de emisiile de CO2. Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și director general al uzinei, a explicat că principiul de bază este „Poluezi, plătești!”.
Dacă pentru un vehicul Euro 6 cu emisii reduse creșterea ar fi minoră – de la 35 la 37 de lei –, pentru un autoturism Euro 2 situația se schimbă radical: impozitul actual de 117 lei ar putea ajunge la 1.900 de lei pe an.
„Este un sistem gradual, calculat matriceal. Cel mai afectat va fi Euro 2, dar vor exista diferențieri și pentru Euro 3, Euro 4, Euro 5, în funcție de emisiile generate”, explică Mihai Bordeanu.
„Nu bagă mâna în buzunarul românilor”
Directorul Dacia a precizat că, pentru mașinile foarte mari și foarte poluante, suma maximă anuală ar putea ajunge la 500 de lei. „Nu sunt sume fixe, încă se discută. Nu este o revoluție a taxării, nu bagă mâna în buzunarul românilor”, a subliniat el.
Dacă proiectul va fi aprobat, taxa ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Mihai Bordeanu a menționat că actualul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, este deja la curent cu propunerea, dar aceasta urmează să fie discutată din nou.