Ghidul complet al cizmelor scurte (botinelor)

istoria botinelor

„Intră Moșul Nicolae

Din odaie în odaie

Unde ghete vechi sau noi

Fac de strajă în perechi”

Încă puțin și trebuie să ne așezăm ghetuțele la ușă pentru Moșul Nicolae. Este adevărat că pentru copii este mai avantajos să îți pună cizmele căci sunt mai lungi și încap mai multe. Dar pentru noi, adulții e musai să pregătim ghetuțele …

Dar cine sunt și cum au apărut ghetuțele, cunoscute de altfel și sub numele de botine sau cizme scurte. Oare sunt mai multe tipuri, le putem purta și vara sau primăvara și ce îmbrăcăminte este mai potrivită pentru ele? Toate aceste întrebări îți vor găsi răspunsul în rândurile de mai jos. A, și poate aflați și care sunt ghetuțele potrivite pentru a primi cât mai multe cadouri de la Moș Nicolae ?

Scurtă istorie a botinelor

Cunoscute exclusiv sub numele de botine, cizmele scurte, ce se termină imediat deasupra gleznei sau în vecinătatea acesteia nu sunt deloc o invenție modernă, ci acestea datează din secolul al 19-lea.

Botinele au apărut la începutul secolului al 19-lea și erau purtate atât de bărbați cât și de femei. Ele se legau cu șireturi sau catarame, iar modelele purtate de nobili erau decorați cu volane sau dantelă în partea din față. Ulterior au apărut modele de botine ce aveau nasturi pe o parte a acesteia.

Începând cu secolul al 20-lea, acest tip de ghetuțe au început să fie purtate mai mult pe timpul iernii sau atunci când se instaura frigul. Tălpile au fost modificate fiind confecționate din cauciuc pentru a avea o aderență mai bună pe porțiunile alunecoase. În plus, botinele au fost căptușite cu un strat interior din lână pentru a putea fi și călduroase în același timp.

Azi, indiferent că le numim cizme scurte, ghetuțe sau botine, acestea sunt disponibile într-o infinitate de modele și purtate cu multă ușurință de orice femeie. 

Tipuri de cizme scurte

În secolul nostru nu mai putem vorbi de un singur tip de botine și de nenumărate modele, dar cu toate acestea există deja înrădăcinate anumite modele ale acestora ce sunt considerate standarde. Așa că haideți să vedem mai jos care sunt tipurile de botine existente la ora actuală.

Există câteva elemente ce diferențiază tipurile de ghetuțe existente, iar aceste sunt:

  • – Lungimea carâmbului. Acesta poate să fie unul lung, peste gleznă, mediu, ce se află chiar la gleznă și scurt ce se află la granița dintre pantof și gheată.
  • – Felul în care îmbracă glezna. Prin definiție botinele sunt cizme scurte ce urmează forma și grosimea gleznei. Totuși din motive practice au apărut și aici mai multe variante: botine foarte strânse pe gleznă, botine strânse pe gleznă și botine semi-lejere.
  • – Tocul poate fi de orice tip la fel ca la pantofi: scurt și subțire, gros și scurt, tip pană, înalt și gros sau înalt tip stiletto.

Pentru a alege tipul de ghetuță potrivită pentru tine trebuie să îți cunoști stilul foarte bine și să știi ce anume ți se potrivește și din punctul de vedere al esteticii și al stării tale de bine. 

Cum facem trecerea de la vară la toamnă cu ajutorul cizmulițelor

Pentru foarte multe femei a fost foarte dificil să accepte că moda a aprobat purtarea cizmelor chiar și pe timp de vară. Dar la ora actuală foarte multe combină lucrurile pe care le poți purta vara cu cele pe care le poți purta iarna, cu condiția logică ca acestea să nu le creeze probleme de confort sau sănătate.

Ghetuțele sunt unul dintre cele mai potrivite modele de încălțăminte pentru a face trecerea între sezoanele specifice, adică vară spre toamnă, toamnă spre iarnă și tot așa. Cum potrivim totuși ținutele cu cizmele scurte pentru a face această trecere în primul rând cea de la vară la toamnă?

Poți purta o pereche e ghetuțe albe cu carâmb înalt alături de o rochie lungă, înflorată din material subțire. O pereche de pantaloni de vară din material vaporos și largi se poate „îndesa” stilat într-o pereche de ghetuțe fie cu carâmb înalt, fie mediu. De asemenea o rochie de mătase, până la genunchi, cu mâneci bufante se potrivește perfect cu o pereche de botine tip cowboy. Dacă preferi clasicul poți alege o ținută foarte elegantă ce include o pereche de pantaloni culote albi și o pereche de botine cu carâmb mediu de culoare neagră.

Pentru această trecere de la vară la toamnă există și varianta de compromis de botină deschis în față și/sau la călcâi.

Cu ce se poartă botinele toamna și iarna

Botinele sunt un tip de încălțăminte extrem de versatilă pentru că permite purtarea nu numai în orice anotimp, dar și cu foarte multe variante de ținute. Pentru a ne da seama cât de ușor sunt de asortat și purtat botinele, vă voi spune mai întâi ce trebuie să evitați alături de acest tip de încălțăminte.

Evită să porți ghetuțe cu fuste tip creion, dar și cu fustele midii. Ghetuțele înșală privirea și creează o iluzie de scurt, astfel că alături de o fustă cu o lungime medie va crea senzația unor picioare scurte. Fustele creion evidențiază silueta și sunt potrivite unui tip de încălțăminte care accentuează silueta, precum pantofii tip stiletto și chiar și cizmele, dar acele ce urmăresc linia piciorului. Nu purta niciodată ghetuțe pe piciorul gol. Indiferent că folosești dresuri sau colanți, sub nicio formă nu lăsa piciorul gol. În afară de aceste puncte de mai sus, în rest nu trebuie decât să îți folosești imaginația.

Dacă alegerea ta pentru toamnă sau iarnă este mai degrabă o pereche de blugi, atunci ghetuțele sunt cele mai potrivite. Indiferent de tipul de blugi ales va exista sigur un model de botine ce se va potrivi minunat.

Fustele sau rochiile scurte deasupra genunchilor sau foarte puțin sub ei sunt recomandate pentru ghetuțele de orice tip. Indiferent că alegem o fustă din material gros, plisată, sau o rochie largă dintr-un material ușor, botinele sunt foarte potrivite.

La fel, fustele sau rochiile lungi și foarte lungi, peste glezne sunt foarte potrivite pentru asortarea cu ghetuțele de orice tip. 

O pereche de botine poate fi una dintre cele mai bune prietene ale tale. De ce? Acestea nu sunt nici cizme, nici ghete și nici pantofi, dar se potrivesc în oricare dintre situațiile ce ar necesita cele trei tipuri de încălțăminte enumerate mai sus. Cât despre modelul potrivit pentru a-l pune la fereastră pentru Moș, nu uitați că Moșul nu cere decât să fie curați, așa că spălați bine perechea de botine și puneți-o la fereastră.