Grindină de dimensiuni record a lovit nordul Italiei: Bucăți de 19 cm în diametru

VA Press

Grindină de dimensiuni record lovește nordul Italiei

Nordul Italiei a fost lovit de o grindină de dimensiuni record luni, 24 iulie, cu bucăți de grindină măsurând 19 centimetri în diametru. Acesta este un record pentru Europa, potrivit Laboratorului European pentru Furtuni Severe (ESSL), așa cum a transmis agenția italiană ANSA.

Grindina a lovit regiunea Azzano Decimo, aproape de Pordenone, stabilind un nou record european. Anterior, recordul era de 16 centimetri, măsurat tot în Italia, la Carmignano di Brenta, în apropiere de Veneția, cu doar cinci zile în urmă, la 19 iulie.

Recordul mondial este deținut de bucăți de grindină cu diametrul de 20,3 centimetri, care au căzut în 2010 în Dakota de Sud, Statele Unite.

Această grindină cu diametru de 19 centimetri este cea mai mare înregistrată vreodată în Europa, potrivit ESSL. Acest fenomen a urmat unei săptămâni pline de evenimente meteo extreme, în care grindina cu diametru de peste 10 centimetri a fost raportată atât în Italia, cât și în Croația.

În Carmignano di Brenta, în nord-vestul Veneției, a fost recuperată o piatră de grindină cu diametrul de 16 centimetri, care depășise precedentul record din 20 iunie 2016, înregistrat în Sânadrei, România, cu o grindină de 15 centimetri.

Grindina care a căzut pe 19 iulie a cauzat peste 100 de răniți în nord-estul Italiei și a produs pagube semnificative asupra copacilor, caselor și culturilor.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) deține recordurile oficiale ale vremii la nivel mondial, inclusiv cele mai grele pietre de grindină și cele mai mortale furtuni cu grindină. Cu toate acestea, nu deține înregistrări privind dimensiunea grindinei și nu a furnizat informații către ESSL cu privire la greutatea grindinei căzute în Italia pe 19 sau 24 iulie.