• Home
  • Sănătate
  • Gulia, leguma care te scapa de multe afectiuni. Cum trebuie consumata

Gulia, leguma care te scapa de multe afectiuni. Cum trebuie consumata

Gulia leguma care te scapa de multe afectiuni. Cum trebuie consumata 768x503 1

Gulia este o legumă gustoasă, ușor de pregătit și plină de nutrienți esențiali pentru sănătate.

„Este un dar al primăverii în bucătăriile noastre. Cu denumirea științifică Brassica oleracea, gulia este o plantă cruciferă care se dezvoltă la suprafața solului. Face parte din familia verzei și are un gust plăcut atât în bulb, cât și în frunze. Originară din Europa de Nord, este cunoscută în germană sub numele de «nap de varză» și poate fi folosită în numeroase rețete delicioase. Este simplu de gătit și savuroasă chiar și crudă”, explică nutriționistul Luminița Catana.

Specialistul în nutriție a evidențiat principalele beneficii ale consumului de gulie:

1. Îmbunătățește digestia și susține tranzitul intestinal

Datorită conținutului bogat în fibre solubile și insolubile, gulia ajută la reglarea glicemiei și a colesterolului, susține flora intestinală și protejează organismul împotriva obezității. De asemenea, previne balonarea, crampele abdominale și constipația.

2. Protejează sănătatea cardiovasculară

Compușii glucozinolați și izotiocianații din gulie reduc semnificativ riscul bolilor cardiovasculare. Aceștia contribuie la dilatarea vaselor de sânge și reduc inflamațiile din organism.

3. Stimulează sistemul imunitar

Gulia este o sursă excelentă de vitamina B6 și vitamina C, elemente esențiale pentru întărirea sistemului imunitar.

4. Ideală în diete

Având un conținut caloric redus, dar fiind bogată în minerale și substanțe nutritive, gulia oferă senzația de sațietate, fiind perfectă în regimurile de slăbire.

5. Previne anemia

Datorită aportului de fier și potasiu, gulia contribuie la prevenirea și combaterea anemiei. În plus, conținutul de calciu îmbunătățește absorbția fierului în organism.

6. Întărește oasele și dinții

Consumul regulat de gulie ajută la menținerea sănătății oaselor și a danturii și combate crampele musculare.

7. Proprietăți antioxidante

Gulia are un puternic efect antioxidant, reducând riscul de apariție a tumorilor și oferind un plus de energie.

8. Beneficii în afecțiuni respiratorii și infecții

Este eficientă în tratarea virozelor, calmarea tusei, ameliorarea bronșitelor și a cistitelor. De asemenea, are efecte benefice în caz de degerături.

Moduri de consum recomandate
„Gulia are o textură crocantă și se combină ușor cu alte legume. Poate fi consumată crudă, în salate sau smoothie-uri. De asemenea, este delicioasă în supe sau gătită sub formă de gulii umplute. Totuși, este indicat să fie consumată cu precauție în cazul litiazei biliare, renale și în mod moderat la persoanele cu afecțiuni tiroidiene. În schimb, este benefică în cazul gutei. Este o legumă delicată, dar rezistentă, care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică”, recomandă nutriționistul Luminița Catana.