• Home
  • Sănătate
  • Iată câte boli vindecă gălbenelele – cum le poți prepara și administra

Iată câte boli vindecă gălbenelele – cum le poți prepara și administra

flori de galbenele Copy 696x522 1

Despre gălbenele știm că sunt foarte bune pentru piele.

Studiile au arătat însă că acțiunea lor terapeutică este mult mai diversă: imunitară, antibacteriană, antivirală și antifungică, antiinflamatoare, coleretică și colagogă, sedativă gastrointestinal, emolientă, antitumorală și anti-trichomoniziacă.

Medicina naturistă folosește gălbenelele pentru numeroase afecțiuni interne, sub formă de infuzie, pulbere, tinctură sau alifii (în combinații cu alte plante).

• Afecțiuni ale tubului digestiv: Studiile de laborator au arătat că gălbenelele conțin substanțe active care previn contracțiile digestive dureroase, stimulează musculatura netedă a tubului digestiv și eliminarea materiilor fecale, ajută la refacerea mucoaselor lezate de infecții și reduc iritabilitatea colonului.

În toate aceste cazuri, se recomandă pulberea de gălbenele, câte ½ linguriță, înainte și după masă. Tratamentul durează 12 zile. Se bea totodată și infuzie de gălbenele, câte 2-4 căni pe zi. • Ulcer gastric și gastrite: Gălbenelele ajută la vindecarea mucoasei de protecție a stomacului lezată de boală.

Pot reduce durerile de ulcer și gastrită până la dispariția lor completă, dacă se urmează un tratament de 8 săptămâni cu câte 4 căni de infuzie pe zi. Aceste plante pot reduce de asemenea nișele cu 28%.

• Colită de fermentație și de putrefacție: Se recomandă un amestec de pulbere de gălbenele și pulbere de sunătoare (în cantități egale). Se face un tratament de 3 săptămâni, timp în care se consumă câte 4 lingurițe de amestec pe zi, înainte de masă. Pe lângă faptul că reduce durerile, ajută la refacerea pereților intestinali răniți de infecția bacteriană și a florei intestinale, reglând totodată și tranzitul intestinal.

• Dispepsie și colecistită: Datorită efectelor antiinflamatoare asupra colecistului, gălbenelele ajută la reglarea și vărsarea bilei în duoden. Se face cu un tratament de 3 săptămâni cu tinctură de gălbenele, câte 1 linguriță pe 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese.

• Dismenoree: Femeile care suferă de dismenoree pot încerca o cură de 3 luni cu pulbere de gălbenele, câte 4 lingurițe pe zi. Gălbenelele ajută în acest caz prin calmarea crampelor și reducerea hemoragiei până la 3-4 zile.

Cum se prepară infuzia, pulberea și tinctura de gălbenele: Pulberea de gălbenele se prepară din florile uscate, măcinate fin prin râșnița electrică de cafea.

Se păstrează în borcane de sticlă bine închise. Pentru o eficiență maximă, pulberea trebuie preparată doar pentru câteva zile, pentru a fi cât mai proaspătă posibil. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de gălbenele, opărită cu 250 ml de apă clocotită. Se bea cu înghițituri mici. Tinctura se prepară din flori proaspete (inclusiv din lăstari cu frunze și boboci). Acestea se spală sub jet de apă, se lasă la zvântat, și apoi se toacă mărunt ca pe zarzavat.

Se introduc într-un borcan de sticlă și se adaugă 1 lămâie cu tot cu coajă, tăiată felii. Se pune puțină apă și se amestecă cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat 1-2 ore, apoi se toarnă în borcan alcool alimentar (sau pălincă) de 70 de grade. Se mai lasă la macerat 10 zile, apoi se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare, la loc rece.

Unguentul se prepară astfel: – se pune 1 pachet de unt sau margarină la topit într-o cratiță – se adaugă 50 g de ceară de albine, 1 lingură de miere zaharisită și 2 pumni de flori de gălbenele proaspete, tocate mărunt – se lasă la foc până aproape de fierbere, amestecând bine – se ia vasul de pe foc și se lasă până a doua zi – a doua zi, se încălzește amestecul și se strecoară în borcane de sticlă