• Home
  • Actualitate
  • Impozitele pentru anumiți români ar crește de la 500 la 5.000 de lei pe an! Guvernul ia în calcul o suprataxă pe locuințe

Impozitele pentru anumiți români ar crește de la 500 la 5.000 de lei pe an! Guvernul ia în calcul o suprataxă pe locuințe

bani fonduri

Guvernul are tot mai multe planuri să readucă bugetul în linie dreaptă, iar una dintre cele mai dezbătute opţiuni de la ora actuală pentru majorarea taxelor este introducerea unei taxe speciale de 1% pentru locuinţele unei persoane care, cumulat, depăşesc suma de 500.000 de euro.

Despre această schimbare a vorbit la ZF, Tănase Stamule, economist implicat în discuţii din partea PNL. El a punctat că măsura este cerută de PSD, iar PNL o respinge şi aduce mai multe argumente.

Impozite mai mari pe anumite clădiri

„Dacă ai un apartament şi ai mai primit moştenire, trebuie să plăteşti impozit suplimentar. Dacă stai într-o casă în centru, primită moştenire, trebuie să plăteşti suplimentar. PNL este total împotrivă. Nu este corect să penalizăm oamenii care au strâns avere, pentru că oamenii deja au fost impozitaţi atunci când şi-au cumpărat acele bunuri”, spune Tănase Stamule.

Astfel de concepții au fost prezentate românilor cu mult timp în urmă, în acele momente în care reprezentanții Executivului au luat hotărârea de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, pentru a putea acoperi gaura bugetară de anul acesta.  Pe marginea acestui subiect a vorbit și avocatul de business Gabriel Biriş, cel care a ridicat această problemă, punând totodată și mai multe semne de întrebare, printre care cum se face evaluarea proprietăţilor sau ce se va întâmpla cu pensionarii care stau in astfel de case, moştenite.

A fost stabilit prețul pentru a vizita expoziția Brâncuși. Iată ce sume trebuie să scoată românii din buzunare pentru a participa la eveniment.

Mai exact, toate persoanele fizice care deţin proprietăţi – apartamente, case, terenuri etc. – în valoare mai mare de 500.000 de euro ar trebui să plătească un anumit supraimpozit.

500.000 de euro este un plafon foarte mic. Două apartamente în Bucureşti pot însemna 500.000 de euro. Ar însemna de la 500-600 de lei, un impozit la 5.000 de euro. Avem centre mari din România unde doar terenul unei case poate fi evaluat la 500.000 de euro, ceea ce ar însemna să dăm oameni mai săraci afară din case şi să se mute oameni mai bogaţi”, mai spune el.

Specialiștii din domeniu sunt de părere că această decizie a Guvernului va avea doar urmări negative, iar apartamentele noi nu vor mai fi văzute ca un obiect de investiţii, pentru că este o taxare prea mare pentru ca investiţia să mai devină rentabilă, ar mai fi printre argumentele liberalilor.