• Home
  • Actualitate
  • Indemnizația de însoțitor se majorează semnificativ, marcând un pas important în reforma pensiilor

Indemnizația de însoțitor se majorează semnificativ, marcând un pas important în reforma pensiilor

Pensii

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a anunțat recent că indemnizația de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate de gradul I va fi majorată la 1.626 lei, începând cu prima lună a anului următor. Această creștere face parte dintr-un set de modificări ale sistemului de pensii, inclusiv o majorare cu 13,8% a valorii punctului de pensie, care va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei în ianuarie 2024.

Mai mult, Legea nr. 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, aduce schimbări importante. Conform noii legi, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de pensionare pot alege între pensionare la limita de vârstă standard și continuarea activității până la 70 de ani. Acest lucru oferă mai multă flexibilitate în gestionarea tranziției spre pensionare.

„În situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”, a precizat CJP Bistrița.