• Home
  • Religie
  • Ioan Gură de Aur: Când nu te afli în biserică, să spui tainic în sinea ta aceste 3 cuvinte. Au MARE putere

Ioan Gură de Aur: Când nu te afli în biserică, să spui tainic în sinea ta aceste 3 cuvinte. Au MARE putere

despre varstele educatiei la sfantul ioan gura de aur 204696

Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că, atunci când nu suntem în biserică, putem să ne rugăm în taină, rostind simplu și cu credință: „Miluiește-mă, Doamne!”. Această rugăciune scurtă și profundă are o mare putere, iar Dumnezeu ne aude chiar și atunci când tăcem, căci El nu are nevoie de cuvinte elaborate, ci de sinceritatea inimii noastre.

Dumnezeu este întotdeauna aproape de noi, iar rugăciunea poate fi rostită oriunde, chiar și în locurile cele mai neașteptate, precum baia. Întreaga lume este, de fapt, biserica Lui, iar noi suntem templele în care se poate înălța rugăciunea. Un exemplu din Vechiul Testament ne amintește că Dumnezeu aude chiar și rugăciunile nerostite, așa cum a auzit strigătul interior al lui Moise în fața mării, fără ca acesta să spună vreun cuvânt.

Rugăciunea vameșului
Un alt exemplu important este rugăciunea smerită a vameșului, care, spre deosebire de fariseul mândru, a spus doar: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului” (Luca 18, 9-14). Această rugăciune este fundamentul Rugăciunii lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, una dintre cele mai iubite și repetate rugăciuni în tradiția ortodoxă. Rugăciunea aduce credinciosul mai aproape de Dumnezeu, nu prin cuvintele magice, ci prin sinceritatea și smerenia cu care sunt rostite.

Rugăciunea trebuie să fie un dialog din inimă, în care ne deschidem total prezenței divine. Apostolul Pavel scrie că Duhul Sfânt ne ajută să ne rugăm chiar și atunci când cuvintele nu sunt suficiente, căci El mijlocește pentru noi cu suspine negrăite (Romani 8, 26). Deși mulți dintre noi avem nevoie de cuvinte pentru a ne concentra și a ne ruga, scopul real al rugăciunii este deschiderea totală către Dumnezeu, din adâncul sufletului nostru.

Rugăciunea lui Iisus poate fi rostită în tăcere ori de câte ori ne desfășurăm activități care nu necesită o atenție mentală intensă, sau cu voce tare atunci când suntem singuri. Acest tip de rugăciune personală zilnică ne ajută să ne menținem aproape de Dumnezeu și să creștem spiritual, în comuniune cu El.