Poliția olandeză investighează furtul a patru piese valoroase din tezaurul dacic al României, comis sâmbătă dimineață la Muzeul Drents din Assen. Conform presei olandeze, autoritățile consideră că ar fi implicați patru suspecți, deși doar trei apar în imaginile de supraveghere, și examinează posibilitatea implicării unor cetățeni români.
Progresul anchetei
Potrivit ziarului De Telegraaf, analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, coroborată cu alte informații privind comportamente suspecte, a oferit anchetatorilor date relevante. Poliția investighează traseul suspecților, care și-au schimbat vehiculul sub un viaduct de pe drumul N33, lângă localitatea Rolde. Se presupune că aceștia au fugit în Germania, însă autoritățile nu au oferit detalii suplimentare despre progresul anchetei.
Aproximativ 35 de polițiști participă la investigarea jafului, incluzând specialiști criminaliști, investigatori tactici și membri ai echipei naționale de artă din cadrul Unității Naționale de Expertize și Operațiuni. De asemenea, există suspiciuni că obiectele furate ar putea fi folosite ca monedă de schimb sau pentru a solicita răscumpărări.
Piesele furate și valoarea acestora
Printre piesele sustrase se numără trei brățări dacice de aur și celebrul Coif de Aur de la Coțofenești. Aceste artefacte erau expuse în cadrul expoziției Dacia! Regatul aurului și argintului, deschisă publicului din 7 iulie 2024, care includea 673 de artefacte arheologice din patrimoniul României.
Valoarea totală a asigurării pentru expoziție depășește 30 de milioane de euro, conform directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Țârnoaveanu. Cu toate acestea, suma asigurată pentru cele patru piese furate nu a fost dezvăluită.
Reacția Guvernului României
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat organizarea unei celule de criză pentru a gestiona situația. Din aceasta fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii. De asemenea, o echipă de polițiști criminaliști români va fi trimisă în Olanda pentru a colabora cu autoritățile locale.
Premierul a subliniat că se vor lua măsuri pentru verificarea documentației legale legate de organizarea expoziției. În plus, a cerut recuperarea rapidă a celorlalte piese de patrimoniu expuse. „Este o situație gravă, dar acest incident nu trebuie să alimenteze teorii ale conspirației folosite pentru câștiguri politice facile”, a declarat Ciolacu.
Concluzie
Autoritățile române și olandeze depun eforturi pentru a recupera piesele de tezaur și pentru a aduce vinovații în fața justiției. Premierul a oferit asigurări că întreg tezaurul se va întoarce în România.