Clasele și lecțiile vor arăta ca scenariile filmelor SF, iar acest lucru nu vine să interfereze cu interacțiunea pedagog – copil, ci dimpotrivă aduce o sumă de avantaje deloc de ratat, precum ar:
- oportunități profesionale avansate, pentru că elevii vor începe să asimileze mai repede competențele profesionale și să obțină rezultate bune;
- aptitudini de ordin tehnic, care presupun dexterități și abilități în utilizarea tehnologiilor avansate.
Dar cum să punem bazele acestor competențe? Cu ce materiale didactice trebuie să opereze pedagogul, astfel încât rezultatele să nu întârzie? Iată câteva dintre recomandările de bază.
1. Utilizați materialele didactice interactive
Prin materiale didactice interactive ne referim la cărți cu sunete și culori, la jucării de lemn, la table mecanice și la table digitale. Acestea au menirea de a înlocui anumite obiceiuri și activități devenite desuete și de a oferi o perspectivă amplă copilului, care nu se mai mulțumește să asculte, ci caută o interacțiune directă.
2. Încorporați jocul în predare
Fie că aveți de-a face cu preșcolari sau cu școlari din clasele primare, jocul trebuie să devină o parte inerentă a activității dumneavoastră profesionale. Ce prezumă acest aspect? Aveți câteva opțiuni:
- utilizarea unor jocuri educative, alese după categorie de vârstă, precum ar fi mozaicurile, cuburile cu activități sau jocurile de asamblare și pictare;
- folosirea unor jocuri individuale sau de societate, care pun accent nemijlocit pe crearea conexiunilor sociale între copii.
Cel mai relevant e că proporția joc și educație clasică trebuie să fie cam 60 la 40%, dacă ne dorim o permutare a vectorului educațional. Nu este suficient doar să includem jocul, ci să-l direcționăm spre asociere, înțelegere, percepție.
3. Înlocuiți tiparele învechite cu proiecte digitale
Chiar și vechile table cu cretă pot fi acum înlocuite cu table interactive, deoarece eficiența celor din urmă facilitează calitatea educației. Da, profesorii care le utilizează nu mai sunt prinși în încercarea de a îmbunătăți procesul de predare. Ei au libertatea de creativitate și le oferă copiilor o nouă perspectivă asupra lucrurilor pe care trebuie să le învețe.
4. Lăsați copiii să fie parte din proces
Un alt pas important pe care fiecare pedagog trebuie să și-l asume e înțelegerea faptului că un elev sau un copil de la grădiniță e parte din procesul educațional, nu un martor, nu un invitat. Lăsați-i pe cei mici să utilizeze mijloacele de joc nu doar conform instrucțiunilor, ci mai ales să creeze propriile reguli, astfel încât creativitatea lor să fie îmbunătățită considerabil.
Alegeți materialele didactice disponibile în librăria online a Editurii Diana și transformați procesul educațional într-un mecanism plăcut, interactiv, inedit și care i-ar stimula pe cei mici să devină adulți asumați.