Măiestrie în nisip: dezvăluirea realismului uluitor al sculpturilor animale ale unui artist de nisip excepțional cu detalii de neegalat

VA Press

Andoni Bastarrika, un artist talentat provenit din Țara Bascilor, Spania, a descoperit potențialul de neegalat al nisipului ca mediu artistic.

În timp ce mulți dintre noi găsim satisfacții în construirea castelelor de nisip pe țărm, Andoni ne depășește realizările cu sculpturile sale uimitoare din nisip.

Maiestrie in nisip
Sculptura în nisip este o formă de artă care implică crearea de sculpturi tridimensionale folosind nisipul ca mediu principal.

Aceste sculpturi de nisip sunt create de obicei pe plaje sau alte zone nisipoase, folosind nisip umed care poate fi ușor modelat și modelat. Oamenii se adună de obicei în jurul artiștilor în timp ce creează sculpturi de animale uimitoare din nisip.

Maiestrie in nisip 2

Lucrările sale se concentrează pe creaturi ale lumii naturale, cum ar fi taurii și rechinii. Creațiile lui Andoni arată incredibil de realiste, că oricine le vede – mai ales de departe – ar crede că sunt reale!

Artistul a încercat pentru prima dată mâna la arta nisipului în vara anului 2010, când era la plajă cu cele două fiice ale sale.

Maiestrie in nisip 3

Le-a făcut o sculptură a unei sirene și atunci și-a descoperit darul: „fluiditatea” mâinilor sale.

Într-o conversație cu Bored Panda , artistul multimedia a spus: „Știau ce fac. M-am dedicat dezvoltării acestui dar și am petrecut ultimii 10 ani făcând tocmai asta.”

Maiestrie in nisip 4

Într-o postare pe Facebook, el a explicat de ce a continuat să lucreze cu nisip în ultimul deceniu.

„Nisipul mă fascinează pentru că indiferent cum îl privești, te va învăța mereu lucruri dacă ești dispus să înveți. Pentru a crea o sculptură, participă un număr de neconceput de particule de nisip, îmbrățișându-se strâns între ele prin umiditate, astfel încât cineva să-și poată modela uniunea.”

Maiestrie in nisip 5

„Și odată ce artistul se dă înapoi, piesa sa va rămâne la cheremul naturii, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu vântul le va usca și va elibera fiecare particulă, consumând încet toată individualitatea și autenticitatea.”

Deși există multe motive pentru care adoră nisipul ca mediu, Andoni spune că acesta este probabil principalul: comportamentul său.

„Pentru a crea o lume frumoasă, ar trebui să ne îmbrățișăm cu toții la fel de strâns”, a spus el.

Maiestrie in nisip 6

De asemenea, îi place să facă sculpturi de animale din nisip, deoarece acestea sunt „spirite libere” de la care oamenii pot „reflecta și învăța de la”.

„Apoi, este nuditatea pe care o aduc cu ei în această lume la naștere, pe care o păstrează până la moarte. Nuditatea aceea – cel puțin pentru mine – simbolizează libertatea, ingredientul esențial pentru a putea trăi cu adevărat”, a spus Andoni.

Maiestrie in nisip 7

„Oamenii se „îmbrăcă prea mult” pentru a supraviețui în multe feluri. Nu am făcut niciodată și nici nu voi face un animal cu colier sau lanțuri. Prefer să îmbrățișez libertatea, puterea și înțelepciunea lor prin frumusețe, mai degrabă decât printr-o formă de suferință”, a adăugat el.

Procesul său de creație începe cu strângerea nisipului umed și modelarea acestuia în timp ce încearcă să găsească expresia care să-l aducă la viață.

Maiestrie in nisip 8

Odată ce l-a luat, folosește un băț ascuțit și o pană pentru a-i sublinia expresia.

Uneori, el încorporează alte materiale, cum ar fi pulbere de cărbune, pulbere de argilă, pulbere de piatră de diferite culori, cenușă și cioburi de sticlă pentru a adăuga un element de realism lucrării sale.

Maiestrie in nisip 9

Timpul necesar pentru a finaliza o piesă depinde de dimensiunea acesteia. De exemplu, a petrecut două zile terminând sculptura elefantului și 12 ore completând bizonul și calul. Câinii, care sunt mai mici, durează aproximativ șase până la opt ore.

Maiestrie in nisip 10 Maiestrie in nisip 11 Maiestrie in nisip 12 Maiestrie in nisip 13 Maiestrie in nisip 14 Maiestrie in nisip 15 Maiestrie in nisip 16 Maiestrie in nisip 17 Maiestrie in nisip 18