Știai că în România există un loc unde oamenii vin cu speranța că cele mai mari dorințe li se vor împlini? Acest loc, cunoscut drept „Capela Sixtină a Estului”, este celebru pentru puterea sa miraculoasă asupra celor care se roagă acolo. An de an, tot mai mulți credincioși din toată țara vizitează acest loc, faima lui crescând constant. Dar despre ce loc este vorba și cum poți ajunge acolo?
Locul în care dorințele devin realitate – situat în România
Zilnic, pelerini din toate colțurile țării vin în acest loc sfânt, Mănăstirea Voroneț, ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare. Supranumită „Capela Sixtină a Estului”, mănăstirea este un punct de atracție religios și turistic, remarcabil pentru faimoasa sa culoare albastră recunoscută la nivel internațional.
Aflată la 36 de kilometri de Suceava și la doar 4 kilometri de Gura Humorului, Mănăstirea Voroneț este locul unde credincioșii vin să se roage, crezând că miracolele sunt posibile. Totodată, vizitatorii sunt atrași de frumusețea locului, de albastrul de Voroneț și de priveliștile minunate.
Descrierea impresionantă a mănăstirii
„În centrul unui sat situat la poalele Carpaților, pe fundalul verde al pădurii de brazi, se înalță o biserică cu pereți exteriori decorați cu fresce – Mănăstirea Voroneț. Edificiul este ca o Biblie ilustrată deschisă pentru toți,” se menționează pe site-ul oficial al mănăstirii.
Această culoare albastră unică rezistă pe pereții mănăstirii în fața vremii și a trecerii anilor. Turiști din țară și străinătate vizitează acest loc nu doar pentru spiritualitatea sa, ci și pentru peisajele pitorești. În plus, în apropiere se află multe alte obiective turistice de interes.
Se spune că cei care se roagă la Mănăstirea Voroneț trăiesc adevărate minuni și își văd dorințele împlinite. De aceea, în fiecare zi, pelerinii vin cu speranță, rugându-se ca dorințele lor să fie auzite și îndeplinite.
Mănăstirea Voroneț – istoric
Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Construcția acesteia a început pe locul unei biserici de lemn. Mănăstirea a fost ridicată de domnitor ca un semn de recunoștință față de sfaturile înțelepte ale pustnicului Daniil Sihastru. După înfrângerea de la Războieni din 1476, Ștefan cel Mare i-a cerut sfatul pustnicului, care l-a încurajat să continue lupta împotriva turcilor. Urmând acest sfat, Ștefan a reușit să obțină victoria și, drept mulțumire, a construit Mănăstirea Voroneț.
Acoperișul de șindrilă al mănăstirii este construit sub forma unui cort, astfel încât zăpada se scurge cât mai departe de ziduri, protejând frescele exterioare. După 1918, mănăstirea a fost declarată monument istoric de către statul român. Albastrul de Voroneț, unic în lume, face ca biserica să fie considerată o adevărată Biblie ilustrată.
Informații utile pentru vizitatori
Tip: Mănăstire de maici
Adresă: Comuna Voroneț, Gura Humorului, Județul Suceava, România
Telefon: 230-235323; 0744.560.001
Ctitor: Ștefan cel Mare
Anul înființării: 1488
Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)
Cum ajungi la Mănăstirea Voroneț:
- Cu mașina:
- DN17: Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc, intrare în Gura Humorului – dreapta la indicatorul Voroneț – Mănăstirea Voroneț;
- DN2: Bacău – Roman – Fălticeni, DN2E: Fălticeni – Gura Humorului, stânga la indicatorul Voroneț – Mănăstirea Voroneț;
- DN17: Suceava – Gura Humorului, stânga la indicatorul Voroneț – Mănăstirea Voroneț;
- DN15C: Piatra Neamț – Târgu Neamț – Fălticeni, DN2E: Fălticeni – Gura Humorului, stânga la indicatorul Voroneț – Mănăstirea Voroneț.
- Cu trenul: Se poate ajunge în gara din Gura Humorului, apoi cu autobuzul până la mănăstire.