• Home
  • Actualitate
  • Marcel Ciolacu anunță aderarea etapizată a României la spațiul Schengen începând cu martie 2024

Marcel Ciolacu anunță aderarea etapizată a României la spațiul Schengen începând cu martie 2024

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a adus vești încurajatoare pentru români, declarând că, după un parcurs de 13 ani, România va adera în sfârșit la spațiul Schengen. Acest pas major a fost posibil în urma unui acord politic semnat între România, Bulgaria și Austria, care prevede o integrare graduală în acest spațiu.

Conform declarațiilor lui Ciolacu, începând cu luna martie a anului viitor, românii vor beneficia de libertăți sporite în ceea ce privește mobilitatea aeriană și maritimă. Acest progres va avea un impact semnificativ asupra importanței Portului Constanța, care își va mări considerabil relevanța. În plus, liderul PSD se arată optimist cu privire la finalizarea negocierilor pentru aderarea la frontiera terestră, proces așteptat să se încheie în 2024.

Premierul a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acest proiect de anvergură națională, subliniind eforturile continue ale guvernului în această direcție, chiar și în momentele în care perspectiva aderării la Schengen părea îndepărtată.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne a confirmat recent încheierea unui acord politic cu omologii săi din Austria și Bulgaria, vizând intrarea României în Schengen prin frontierele aeriene și maritime din martie 2024. Negocierile pentru aderarea la frontierele terestre sunt programate să continue în cursul anului viitor.

Pentru a transforma acest acord politic într-o decizie concretă, este necesar consensul tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene, un proces procedural ce va continua și în perioada următoare. Ministerul Afacerilor Interne, alături de Președintele României, Primul Ministru și Ministerul Afacerilor Externe, rămân angajați în demersurile diplomatice pentru a asigura finalizarea acestui proces.