• Home
  • Sănătate
  • Maria Treben: „Dacă oamenii ar ști ce efect Tămăduitor are Urzica, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Maria Treben: „Dacă oamenii ar ști ce efect Tămăduitor are Urzica, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Fullscreen capture 922018 23615 PM

Urzica, o plantă recunoscută pentru multiplele sale beneficii, este utilizată atât în alimentație, cât și în medicina naturistă, fiind apreciată pentru proprietățile sale vindecătoare. Toate părțile plantei – rădăcina, tulpinile, frunzele, florile și semințele – sunt comestibile și au efecte terapeutice dovedite.

Terapeuta austriacă Maria Treben, autoarea mai multor lucrări dedicate fitoterapiei, mărturisește că de când a descoperit puterea curativă a urzicilor, le consumă zilnic. Potrivit acesteia, urzicile apar de două ori pe an, primăvara și toamna, după recoltarea otavei.

Doza recomandată de consum este de 2-3 căni de ceai pe zi: o cană dimineața, cu 30 de minute înainte de micul dejun, și una sau două căni pe parcursul zilei. Maria Treben subliniază că ingerarea ceaiului în înghițituri mici sporește efectul terapeutic.

Beneficiile consumului de urzici

Pe lângă efectul tonic și energizant, urzicile contribuie la prevenirea și ameliorarea multor afecțiuni. Tratamentul cu ceai de urzică trebuie continuat pe o perioadă mai lungă, în special în cazul bolilor grave.

În scop preventiv, este suficient consumul unei singure căni de ceai pe zi, pe tot parcursul anului. Aceasta ajută la prevenirea răcelilor, virozelor, infecțiilor bacteriene și la combaterea alergiilor, inclusiv rinitei alergice.

De asemenea, urzica are efecte purificatoare asupra sângelui și pielii, fiind eficientă în eliminarea eczemelor și ameliorarea durerilor de cap. Totodată, previne sau diminuează durerile articulare și reumatice.

Ceaiul de urzică contribuie la creșterea nivelului de hemoglobină datorită conținutului ridicat de fier, combatând astfel stările de oboseală, lipsă de putere și epuizare.

Mod de preparare și recomandări

Maria Treben recomandă ca urzica să fie doar opărită timp de 30 de secunde, nu fiartă, pentru a păstra substanțele active din plantă.

În cazul persoanelor care nu agreează gustul ceaiului de urzică, acesta poate fi îmbunătățit prin adăugarea unor plante aromatice precum menta. Alte variante pentru aromatizare includ mușețelul, zeama de lămâie și mierea sau melasa, care sunt și ele surse valoroase de minerale și fier.