• Home
  • Sănătate
  • Medicul Vlad Ciurea a dezvaluit la ce aliment trebuie sa renuntam pentru o buna functionare a creierului.

Medicul Vlad Ciurea a dezvaluit la ce aliment trebuie sa renuntam pentru o buna functionare a creierului.

Medicul Vlad Ciurea a dezvaluit la ce aliment trebuie sa renuntam pentru o buna functionare a creierului. 768x448 1

Prof. dr. Vlad Ciurea a discutat în cadrul podcastului lui Cătălin Măruță despre importanța alimentației în menținerea unei bune funcționări a creierului. Reputatul neurochirurg a vorbit despre ce ar trebui să mâncăm pentru a-l proteja și ce alimente ar trebui evitate pentru a preveni riscurile pentru sănătate.

Ce aliment trebuie eliminat pentru un creier sănătos

Medicul neurochirurg recomandă persoanelor de peste 40 de ani să reducă semnificativ consumul de mezeluri și produse din carne procesată, cum ar fi cârnații și mititeii, sau chiar să le elimine complet din dietă.

„Cârnații, în special cei grași, trebuie renunțați. Știu că sunt un mare fan al mititeilor, însă trebuie să vă spun că, după această vârstă (n.r. Cătălin Măruță, care are 44 de ani), e bine să le consumăm cu moderație. Nimeni nu spune că nu putem să ne răsfățăm din când în când”, a explicat Vlad Ciurea.

În ceea ce privește zahărul, profesorul Ciurea a subliniat pericolele acestuia asupra organismului. „Zahărul rafinat este extrem de toxic. Am încercat și eu cu stevia, dar nu m-a convins. Acum folosesc pliculețe cu zahăr verde sau pun miere în cafea. Mierea este o alternativă mult mai naturală”, a adăugat el.

Importanța apei pentru sănătatea creierului

Profesorul Ciurea a insistat și asupra importanței consumului de apă alcalină. „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru devine tot mai acid. Factorii precum stresul, supărarea, problemele familiale și alimentația pot duce la această aciditate. Într-un mediu acid, se dezvoltă diverse afecțiuni grave, printre care neoplaziile și bolile neurodegenerative, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer. Acestea afectează funcționarea normală a creierului și pot favoriza accidentele vasculare cerebrale”, a explicat medicul. De aceea, el recomandă ca apa consumată să fie cât mai alcalină, având efecte benefice asupra sănătății creierului.

Cu toate acestea, neurochirurgul a subliniat că este esențial să avem grijă de alimentația noastră pe măsură ce îmbătrânim, pentru a preveni aceste afecțiuni grave și pentru a menține creierul într-o stare optimă.

Cu subiectele discutate de profesorul Ciurea, se pune un accent deosebit pe alegerea alimentelor sănătoase și pe hidratarea corespunzătoare, pentru a sprijini sănătatea creierului pe termen lung.