• Home
  • Actualitate
  • Meniu special pentru pușcăriașii din România, de Crăciun. Costă doar 5,50 lei de persoană

Meniu special pentru pușcăriașii din România, de Crăciun. Costă doar 5,50 lei de persoană

Puscarie

În România, atât persoanele încarcerate în penitenciare cât și străinii așteptând aprobarea cererilor de azil sau cei custodiați de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) vor avea parte de meniuri speciale în prima zi de Crăciun. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a decis că, pe 25 decembrie, valoarea financiară maximă a normei de hrană va fi de 5,50 lei/zi/persoană, exclusiv TVA, conform Gândul. Meniul orientativ include preparate tradiționale, adaptate conform regimului alimentar și religiei fiecărei persoane.

Pentru micul dejun, se propune ceai, pâine, brânză, pate de porc/pasăre și tobă, iar prânzul include ciorbă de porc, pui sau vită și felul doi cu sarmale sau varză „à la Cluj”, cozonac și apă minerală. Cină va consta din piure de cartofi, friptură de porc/pui la cuptor, salată și fructe.

IGI, pe de altă parte, își propune să respecte tradițiile și obiceiurile alimentare ale străinilor cazați, inclusiv religia acestora. Se ține cont de interdicțiile alimentare specifice, cum ar fi evitarea cărnii de porc pentru musulmani sau a cărnii de vită pentru cetățenii indieni. Străinii sunt cazați în centrele din Otopeni și Arad, care asigură condiții adecvate de cazare, hrănire, asistentă medicală și igienă personală. Bizbrasov.ro menționează că aceste centre adăpostesc aproximativ 1.000 de persoane.

IGI gestionează și șase „Centre de cazare și proceduri” pentru solicitanții de azil, distribuite în mai multe locații din țară, unde se oferă asistență în integrarea socială și învățarea limbii române. Până în prezent, au fost emise 150.258 permise de ședere pentru beneficiarii de protecție temporară.

Potrivit oficialilor ANP, există câteva preparate tradiționale care ar putea ajunge pe masa festivă în prima zi de Crăciun, în măsura în care regimul alimentar și/sau religia o permit:

Mic dejun: Ceai, pâine, brânză, pate de porc/pasăre, tobă (în funcție de regim alimentar și religie).

Prânz: Felul I: Ciorbă de porc / pui / vită (în funcție de regim alimentar și religie); Felul II: Sarmale / Varză „à la Cluj”, cozonac, apă minerală;

Cină: Piure de cartofi, friptură de porc / pui (la cuptor), salată, fructe (în funcție de regim alimentar și religie).