• Home
  • Actualitate
  • Mergem spre normalitate? Preoții nu mai au voie să pretindă bani pentru înmormântări – Dacă cer bani, riscă să-și piardă parohia

Mergem spre normalitate? Preoții nu mai au voie să pretindă bani pentru înmormântări – Dacă cer bani, riscă să-și piardă parohia

traieste frumos preoti normalitate e1646808602403 1

Contribuțiile bănești cerute de biserici tulbură liniștea enoriașilor. Mulți oameni cred că sumele sunt obligatorii, din moment ce sunt afișate în mai toate parohiile.

În realitate, este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie, pentru care trebuie să primească chitanță.

Preoții nu au voie să pretindă aceste sume. Ba mai mult decât atât, dacă cer bani pentru înmormântări, riscă să-și piardă parohia.

Sunt sancțiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice și se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv. În cazurile extreme, care presupun multe greșeli și în timp acumulate, se ajunge la caterisire.”, explică Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română, pentru bugetul.ro.

Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu.