• Home
  • Religie
  • Mosii de iarna, pe 22 februarie 2025. Ce sa faci ca sa aduci binecuvantare in casa

Mosii de iarna, pe 22 februarie 2025. Ce sa faci ca sa aduci binecuvantare in casa

Mosii de iarna pe 22 februarie 2025. Ce sa faci ca sa aduci binecuvantare in casa 1024x579 1

Sambata, 22 februarie 2025, credinciosii marcheaza o zi de mare importanta spirituala – Sambata Mortilor, cunoscuta si sub numele de Mosii de Iarna sau Sambata celor Adormiti.

Aceasta zi deschide seria Sambetelor Mortilor, pomeniri care continua pana in Saptamana Mare. Potrivit traditiei, dimineata, credinciosii participa la Sfanta Liturghie, dupa care merg la cimitire pentru a aprinde lumanari si a rosti rugaciuni in memoria celor plecati. Inainte de acest moment, in biserici se oficiaza parastasul, o slujba dedicata sufletelor celor adormiti.

Ce reprezinta Mosii de Iarna?

Aceasta sarbatoare nu are o data fixa, fiind stabilita in functie de momentul in care cade Saptamana Mare in acel an.

Mosii de Iarna sunt un prilej de cinstire a stramosilor si de rugaciune colectiva pentru sufletele celor trecuti in nefiinta. Credinciosii aduc la biserica ofrande, care sunt binecuvantate de preoti si apoi impartite ca pomana, un gest de milostenie si recunostinta fata de cei raposati.

Ce ofrande se dau de pomana in Sambata Mortilor?

Potrivit traditiei, se ofera pomana sub forma unor alimente simbolice:

Coliva – reprezinta invierea si legatura dintre viata si moarte;

Colaci si paine – semnifica viata vesnica;

Sarmale, piftie, placinte, fructe – fiecare regiune are propriile obiceiuri;

Vin – simbol al jertfei lui Hristos.

Aceste daruri sunt insotite de lumanari aprinse si pomelnice cu numele celor adormiti, citite in timpul slujbelor.

Traditii si obiceiuri pastrate de credinciosi

De Mosii de Iarna, familiile impart alimente celor nevoiasi si rostesc rugaciuni pentru sufletele raposatilor. Se crede ca respectarea acestei traditii aduce binecuvantare, protejeaza impotriva bolilor mintale si asigura o viata lunga. Totodata, pomenirea celor adormiti contribuie la iertarea pacatelor lor si la odihna sufletelor in pace.

Chiar si cei care nu ajung la biserica sau nu pot oferi pomana sunt indemnati sa rosteasca macar o rugaciune in amintirea rudelor plecate din aceasta lume, un gest de mare incarcatura spirituala.

Ce poti face pentru a aduce binecuvantare in casa de Mosii de Iarna?

Conform traditiei, aceasta zi este un moment potrivit pentru purificarea casei si a sufletului, atragand astfel protectia divina. Iata cateva obiceiuri pe care le poti respecta:

🔹 Aprinde o lumanare si rosteste o rugaciune – focul lumanarii simbolizeaza lumina sufletului si calauzeste spiritele in lumea de dincolo.

🔹 Stropeste casa cu agheasma – acest ritual alunga energiile negative si aduce pace si armonie in locuinta.

🔹 Ofera pomana din suflet – coliva, colaci sau alte alimente date in amintirea celor raposati aduc binecuvantare asupra familiei.

🔹 Tine candela aprinsa – lumina acesteia simbolizeaza prezenta divina si protejeaza impotriva necazurilor.

🔹 Evita conflictele si gandurile negative – in aceasta zi, iertarea si pacea sufleteasca sunt esentiale.

🔹 Citeste sau asculta rugaciuni pentru cei adormiti – chiar si un simplu „Dumnezeu sa-i ierte!” spus din inima are o mare valoare spirituala.

Respectarea acestor obiceiuri nu doar ca aduce liniste si protectie casei tale, dar si ofera un omagiu celor trecuti in nefiinta, contribuind la iertarea si odihna lor vesnica.