• Home
  • Religie
  • Mosii de toamna(Sambata Mortilor) 2024. Ce sa da de pomana pentru sufletul adormitilor

Mosii de toamna(Sambata Mortilor) 2024. Ce sa da de pomana pentru sufletul adormitilor

Mosii de toamna 2024. Ce sa da de pomana in Sambata Mortilor si ce e strict interzis

Moșii de toamnă, cunoscuți și ca Sâmbăta Morților, reprezintă o zi importantă pentru pomenirea și cinstirea celor decedați. Acest obicei poate avea o dată fixă (cum ar fi Moșii de Sân-Petru, de Sfântul Ilie, de Adormirea Maicii Domnului sau de Ziua Crucii) sau o dată variabilă, legată de alte sărbători (Moșii de iarnă, de Florii, de vară sau de Ispas).

Când sunt sărbătoriți Moșii de toamnă?

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă au loc înainte de începutul Postului Crăciunului, de obicei în prima sâmbătă din noiembrie sau ultima sâmbătă din octombrie. În 2024, această zi va fi marcată pe 2 noiembrie. În tradiția românească, Moșii de toamnă sunt legați de sărbătoarea Sfântului Dumitru și sunt cunoscuți și sub denumirea de „Moșii de Samedru”.

Obiceiuri de Moșii de toamnă

Conform tradiției, în ajunul sau în sâmbăta de dinaintea Sfântului Dumitru, se oferă pomeni în memoria celor decedați. Credincioșii scriu numele celor adormiți pe pomelnice, aduc la altar o lumânare și o prescură, iar preoții oficiază Sfânta Liturghie, citind numele celor pomeniti și realizând slujba parastasului. După Liturghie, oamenii merg la cimitir pentru a curăța mormintele, aprinde lumânări și oferă pomeni.

Ce se oferă de Moșii de toamnă?

La biserică se aduc pentru sfințire colivă, vin, prescuri sau colaci, lumânări și pachete cu alimente. În trecut, se ofereau colaci și grâu fiert, crezându-se că sufletele morților se hrănesc din aburii mâncărurilor calde.

Ce nu se oferă de Moșii de toamnă?

Este considerat nepotrivit să se ofere țigări, alcool sau obiecte personale ale defunctului.

Tradiții și superstiții de Moșii de toamnă

În ajun, în satele românești se aprind focuri ritualice, iar copiilor li se oferă mere, nuci sau struguri. În Banat, sufletele strămoșilor erau invocate pentru prosperitatea familiei. De asemenea, se crede că este bine să te împaci sufletește în această zi și să eviți activități precum spălatul, măturatul sau vizitele neanunțate.

Superstiții și interdicții

În trecut, era interzis spălatul, măturatul, aruncarea gunoiului sau vizitele, iar femeilor li se interzicea să toarcă. Se credea că este rău să mergi la fântână sau la răscruci, iar biserica nu trebuia părăsită înainte de sfârșitul slujbei.