• Home
  • Grădină
  • Multiplicarea Muscatelor: Cum să Obții Mai Multe Flori Frumoase

Multiplicarea Muscatelor: Cum să Obții Mai Multe Flori Frumoase

muscata inflorita 360x180 1

Dacă iubești muscatele și dorești să ai mai multe exemplare, iată cum poți să le înmulțești cu succes. Acest proces simplu îți permite să obții plante noi din fragmente ale plantei mamă.

Pelargonium – Muscata de Gradina Cunoscută și sub numele de muscata de gradina, Pelargonium este o plantă cu flori care strălucește în timpul verii cu diferite nuanțe și culori. Dacă deții o muscată acasă, poți să o înmulțești pentru a avea mai multe flori frumoase și colorate.

Când să Prelezi Butași de Muscata Cel mai potrivit moment pentru a preleva butași de muscata este vara, la sfârșitul lui iulie sau în august. În această perioadă, temperatura solului este favorabilă dezvoltării noilor rădăcini ale butașilor. Lumina soarelui de vară sprijină procesul de înrădăcinare. Muscata este originară din Africa de Sud, apreciază soarele și se dezvoltă bine la temperaturi mai mari de 13°C. De asemenea, se pot preleva butași și în primăvară, când plantele încep să se dezvolte din nou.

Tehnica Tăierii Butașilor Pentru a preleva butașii, urmați acești pași:

  1. Alegeți o muscata sănătoasă care să nu aibă daune.
  2. Tăiați o tulpină de 10 până la 20 de centimetri lungime, asigurându-vă că foarfecele este dezinfectat. Tăierea trebuie să se facă deasupra unui nod.
  3. Tulpina selectată pentru butaș trebuie să aibă maximum 5 frunze. Eliminați frunzele mari de jos și mugurii, deoarece aceștia pot slăbi planta viitoare.
  4. Aplicați un hormon de înrădăcinare pe tulpină, scufundând mai întâi capătul tulpinii în apă, apoi în pudra de hormon. Acest hormon ajută la vindecarea butașilor, la dezvoltarea rădăcinilor și previne bolile.
  5. Udați solul pregătit într-un ghiveci.
  6. Faceți o gaură în mijlocul solului și plasați tulpina în ea, apoi compactați solul în jur.
  7. Puneți ghiveciul într-un loc cu lumină parțială, evitând expunerea directă la soare, care ar putea usca planta.
  8. Udați planta regulat.

Rețineți că puteți planta până la 3 butași în același ghiveci, cu condiția ca ghiveciul să fie suficient de mare.

Dacă nu doriți să utilizați hormon de înrădăcinare, puteți încerca și metoda butașilor în apă. Asigurați-vă că monitorizați rădăcinile pentru a evita putrezirea și când acestea ating aproximativ 3 centimetri, transplantați butașii în ghivece cu pământ pregătit.