Noi fenomene extreme vin peste România! Curg avertizările de la ANM

VA Press

România este împărțită în două: jumătate din țară se topește din cauza temperaturilor extreme, iar cealaltă jumătate este măturată de ploi. Valul de caniculă și de vijelii continuă. Avertizarea făcută de meteorologii ANM!

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, noi avertizări de cod portocaliu și galben de vreme instabilă și caniculă pentru următoarele două zile. Se anunță temperaturi extreme și disconfort termic foarte ridicat.

Meteorologii transmit că prima avertizare este de cod galben de ploi și vijelii, care intră în vigoare astăzi, 19 iulie, la ora 12.00 și expiră joi, 20 iulie, la ora 10.00. Sunt 16 județe vizate, din sudul, vestul, nordul și centrul țării.

Specialiștii ANM anunță că „la început în Banat, iar spre seară și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”.

Când intră în vigoare codul portocaliu de ploi și vijelii

Codul portocaliu intră în vigoare de miercuri de la ora 18.00, până joi, la ora 10.00. Acesta vizează județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș și „se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse (în intervale scurte de timp, de una până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp)”.

Val de caniculă în mai multe zone

Totodată, ANM anunță cod galben de caniculă pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Crișanei și al Moldovei. Se va intensifica valul de căldură, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Acesta este valabil miercuri, 19 iulie. Sunt vizate de atenționare 20 de județe și Bucureștiul. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade, anunță ANM.

Astăzi, județele Dolj, Olt și Teleorman se află sub cod portocaliu de caniculă. Se anunță maxime de 38-39 de grade și valori minime de peste 20-22 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru joi, 20 iulie, meteorologii au emis o avertizare de cod galben de caniculă, care vizează Capitala și 18 județe din Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și Olteniei.