În fiecare toamnă, medicina naturistă recomandă o cură de nuci, fiindcă aceste fructe gustoase sunt extrem de sănătoase. Cura este indicată că adjuvant în tulburările de stomac și intestine: ulcere, dispepsii, iritații, diaree, constipație. Descoperă care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale nucilor.
Miezul de nuca este protectorul inimii, stomacului si al sistemului nervos
E vremea nucilor! Fructele acestui pom s-au copt si sunt numai bune de cules. Pe linga faptul ca miezul de nuca este un aliment delicios si folositor in bucatarie la prepararea deserturilor, are si niste calitati terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat, motiv pentru care, daca aveti ocazia sa mergeti la batut de nuci, nu refuzati. Mincati nuci verzi si o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastra.
Bate nucii cat sunt verzi!
In fiecare toamna, medicina naturista recomanda o cura de nuci, fiindca aceste fructe gustoase sunt extrem de sanatoase. Cura este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, diaree, constipatie. Putem minca miez de nuca o luna intreaga, daca nu depasiti 100 de grame pe zi. In acest fel, vom evita si neplacerile cauzate de rontaitul indelung al miejilor, adica afte si inflamatii bucale. Daca ele totusi se instaleaza, luati o lingurita de miere de albine si plimbati-o prin gura. Sau se mai poate clati gura cu decoct de salvie. Nucile se mesteca indelung inainte de a fi inghitite. Se consuma proaspete sau usor prajite, pentru a fi mai usor de digerat.
Nucile pe care nu le mincati, pastrati-le pentru preparate naturiste, utile in tratarea diferitelor afectiuni. Sau puneti-le la uscat, imediat vine Craciunul si miezul de nuca va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa manince prea mult miez de nuca, pe motiv ca ingrasa. Intr-adevar, are o valoare calorica mai mare, dar grasimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.
Colectie de minerale si vitamine
De ce sunt atit de valoroase nucile? Miezul lor e o uzina de substante benefice: apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la 100 g.
Intrucit contine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scaderea continutului de colesterol din singe si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avind insa o toxicitate de citeva ori mai mica. Miezul de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in anotimpul rece.
Cel mai bun doctor de inima
Antioxidantii continuti in miezul fructului regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in singe si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de singe si previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorita continutului bogat de vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord.
Opt nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu american recent.
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta.
Studiile au mai aratat ca persoanele care maninca nuci de cel putin doua ori pe saptamina au un risc de doua ori mai mic de a suferi o criza cardiaca subita, fata de cei care nu maninca deloc nuci. Nucile reduc de asemenea si riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%.
Reduce durerile si trateaza constipatia
Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, iar datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie.
Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolva si acneea. Nucile contin vitamina B1, care joaca un rol esential in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara.
Rezervoare de acizi grasi omega-3
Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Datorita acizilor grasi omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar.
Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinând sub control nivelul insulinei. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic.
Stimulent pentru memorie
In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fuctului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intârzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se manânca pe indelete mestecând bine fiecare imbucatura. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului. Terapia trebuie urmata trei-patru saptamâni si va va scapa si de dureri de cap si migrene.
Coaja verde, leac pentru negi si varice
De obicei, aruncam coaja de la nuci, nestiind de rol important are aceasta in mentinerea sanatatii stomacului. Coaja verde a nucilor contine foarte multa vitamina C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic, citric), fosfati si oxalati de calciu. Are efecte asemanatoare cu ale frunzelor, tratând infectiile intestinale acute.
In 300 de ml de apa, se adauga aproximativ cinci lingurite de coji de nuci verzi maruntite, care se lasa la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar amestecul ramas se fierbe cu 300 ml de apa, timp de 5 minute. Cele doua preparate se combina si se recomanda consumul unui litru din acest amestec. Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru a indeparta negii. Timp de o saptamina, negii se freaca de trei ori pe zi cu coaja verde. Extern, fiertura cu coaja de nuc ajuta la afectiunile cutanate sau pentru colorarea parului. In cazul matretii, se va folosi cu putin suc de lamaie.
Bai, comprese, ceai si alifie
De la nuc folosim si frunzele, extrem de utile sub forma de infuzie. Utilizata intern, infuzia ajuta la combaterea diareei, hipertensiunii, hiperglicemiei, alergiilor, durerilor de umeri si inflamatiilor. Mai e un bun dezinfectat urinar si antiseptic gastrointestinal, are actiune antisudorifica.
Aceasta infuzie se prepara dintr-o lingurita cu frunze maruntite la 200 ml apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Decoctul din frunze de nuc se foloseste extern, ca gargara pentru tratarea stomatitelor. Sub forma de comprese trateaza bolile de ochi, psoriazisul, eczemele, furunculoza). Sub forma de bai, ajuta in reumatism, scrofuloza, leucoree, transpiratie excesiva la picioare. Alifia din frunze de nuc se prepara din 15 g frunze maruntite, care se macereaza timp de 7 zile in 100 ml ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei. Apoi, vasul in care se afla acest amestec se pune pe baia de apa in fierbere si se lasa timp de 3 ore la foc incet. Se strecoara lichidul prin tifon sau pinza, i se adauga 15 g ceara de albine, se mai tine inca 30 minute pe baia de apa si apoi se face omogenizarea. Alifia e buna de pus pe rani.
Uleiul de nuca
Uleiul de nuca este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei si cresterea parului. Adaugat in salate, combate tenia. Ajuta in caz de enurezis (scaparea involuntara si inconstienta a urinei). Se imbiba o felie de piine prajita cu o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, timp de 15 zile. Uleiul de nuca se mai foloseste pentru frectionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum si in dermatoze (are efect emolient).
Cum pastram nucile peste iarna?
Nucile se pastreaza intr-o camera aerisita, la intuneric, in strat gros de 15-20 cm (in primele doua saptamini dupa recoltare se rascolesc zilnic, pentru a preveni mucegairea) sau in saci de pânza de circa 20 kg, feriti de rozatoare. Durata pastrarii, in conditii bune, este de 1-1,5 ani, dupa care miezul incepe sa râncezeasca. Pentru a le reda savoarea, iarna, se poate pune miezul de nuca la hidratat 5-6 ore in in apa rece.
Câteva atentionari
Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatita, dar acesti bolnavi vor trebui sa consume cantitati mai mici. Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. In niciun caz nu se manânca nuci la o cina copioasa sau la prânz, dupa un mic-dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, dar nu se recomanda asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie sau alte dulciuri.
Tratamente cu miez de nuca
Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, având in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare.
Accident vascular – consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sânge si previne, mai ales la persoanele in varsta, deteriorarea lor. Iata o reteta foarte eficienta:
3 miezuri de nuca pisate,
1 lingurita de polen de albine
2 linguri de miere de albine
se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata.
Constipatie – se consuma miezul a patru nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
Diabet – la fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
Greutate corporala sub cea normala – datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitati mari sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanelor care vor sa-si mareasca greutatea sanatos fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este recomandat acest aliment.
Hipertiroidie – nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de devitalizare pronuntata care apare frecvent.
Sterilitate, impotenta – aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare si care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).
Reumatismul, guta – cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizând mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nuca, din care se iau câte doua lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme.
Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nuca este cel mai activ preparat obtinut din nuc, fiind foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Pulberea de frunze de nuc se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.
Uleiul de nuca Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol.