O nouă criză generată de pandemie pentru domenii importante

VA Press

De la începutul pandemiei s-au înregistrat şi deficiențe în aprovizionare şi producție. Numărul mare de pacienţi a luat prin surprindere toată lumea medicală, înregistrându-se deficiențe legate de echipamentele medicale de protecţie sau compuşi, precum glicerina și propilenglicol. 

Ce este propilenglicolul?

Propilenglicolul – C3H8O2  – cunoscut şi sub denumirea de 1,2-Propylene glycol; Mono Propylen Glycole; Monopropilenglicol,  1,2-Propane diol este un compus chimic organic cu aspect limpede, incolor, cu consistență vâscoasă și miros specific utilizat în industria farmaceutică, industria alimentară, industria cosmetică. Compusul are proprietăţi umectante, conservatoare şi antiseptice.  Substanţa este un solvent eficient ce îmbunătăţeşte calităţile produselor în care este integrat.

Unde este utilizat propilenglicolul?

Aria de utilizare a propilenglicolului este largă. Este folosit în industria alimentară fiind un bun conservant şi un agent eficient ce facilitează dezgheţarea sigură şi corectă a alimentelor. Se găsește în mod frecvent în preparatele de machiaj, în medicamente, în substanţele de curăţare a petelor, ca agent de exterminarea a termitelor sau ca lichid ţigară electronică.  Propilenglicolul este agent important în producerea substanţelor dezinfectante şi de igienizare a mâinilor.

De ce criza de propilenglicol?

Propilenglicol este un substitut al glicerinei, ingredientul principal din săpunuri şi geluri de igienizare, deci se poate  subînțelege că în perioada de pandemie a devenit unul dintre cei mai căutaţi compuşi, cererea pentru acesta depășind  considerabil oferta.

Dacă analizăm o statistică publicată de Google pentru anul precedent, se observă că în topul căutărilor din întreaga lume, s-au găsit: igienizanți, dezinfectanți. Pe cuvinte precum igienizaţi pentru mâini, soluţii igienizante, săpun lichid igienizant căutările, în primele luni ale anului, au crescut cu peste 500%. Doar pe cuvântul “dezinfectant pentru mâini”, statisticile Google arată o creştere de 100%.

Cererea la nivel mondial de glicerină, propilenglicol şi compuși indispensabili în producerea soluțiilor dezinfectante a explodat. De aici a apărut şi acest dezechilibrul. Companiile mari din domeniul farmaceutic au reușit să preia cea mai mare parte resurselor de propilenglicol, lăsând domeniile conexe fără resurse. Producătorii de țigări electronice, dar şi mici producători de aditivi sau fabricile de vopseluri, dependente de acest compus s-au văzut nevoite să reducă activitatea. Sunt şi producători care s-au văzut nevoiți să întrerupă activitatea din pricina lipsei materiei prime. 

Totuși, statisticile arată că situația pare să îşi revină, ușor-ușor, la normal datorită măsurilor prompte luate de producătorii chimici. Cum cererea de propilenglicol pare să fie constantă, marile companii şi-au adaptat linia de producție crescând capacitatea de lucru pentru a face faţă cererilor tot mai mari. Chiar dacă situația nu este încă la fel ca cea înainte de pandemie, lucrurile par să revină la normal.