• Home
  • Actualitate
  • O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă. Românii care beneficiază de noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor

O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă. Românii care beneficiază de noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor

O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă

Noua Lege a Pensiilor (Legea 360/2023), care va înlocui actuala legislație din septembrie 2024, aduce modificări importante referitoare la calculul vechimii în muncă. Printre acestea, studiile de masterat vor fi acum recunoscute în stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia de stat. Această schimbare marchează o apreciere a eforturilor depuse în cadrul programelor de master și contribuie la ajustarea sistemului de pensii pentru absolvenții acestui nivel de învățământ superior.

Pentru a beneficia de această prevedere, este necesară prezentarea diplomei de absolvire a masteratului. Cu toate acestea, există anumite excepții: studiile de masterat nu vor conta pentru cei care erau asigurați în sistemul public de pensii în perioada studiilor, cum ar fi cazul persoanelor care au fost angajate în timpul urmăririi programului de master. De asemenea, pentru cei care au absolvit mai multe cicluri de studii la același nivel sau la diferite niveluri, va fi permisă selecția unei singure perioade de studii, pentru fiecare nivel, în calculul vechimii în muncă.

Legea stabilește și alte perioade asimilate pentru stabilirea stagiului de cotizare, incluzând absolvirea cursurilor universitare, perioadele de serviciu militar, beneficiile de asigurări sociale, concediile medicale pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și perioada de concediu pentru creșterea copilului.

Această lege vine după amânări repetate ale Legii 127/2019 și urmează să abroge aceasta din ianuarie 2024.