• Home
  • Actualitate
  • Pensiile cresc în 2025. Două majorări aduc venituri mai mari pentru pensionari!„

Pensiile cresc în 2025. Două majorări aduc venituri mai mari pentru pensionari!„

Recalculare pensii 768x425 1

Anul 2025 vine cu vești excelente pentru o parte dintre pensionari, care vor putea primi un venit lunar mai mare – 2.240 de lei. Acest lucru se datorează celor două creșteri programate pentru anul viitor. Prima majorare va avea loc imediat după data de 1 ianuarie, iar cea de-a doua după sfârșitul lunii martie, conform noii legi a pensiilor. Toate detaliile sunt prezentate mai jos.

De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora, fiind indexată cu rata medie anuală a inflației. La această valoare va fi adăugată 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că această creștere va fi de 12,1%, depășind rata inflației.

„Majorarea VPR cu 12,1% depășește rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public oferă o garanție solidă că toți pensionarii vor beneficia de creșteri sustenabile ale veniturilor. Mecanismul prevăzut de lege asigură claritate și predictibilitate, iar contributivitatea este răsplătită mai bine. De asemenea, legea aduce echitate: la contribuții egale, pensiile vor fi egale”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu, conform Newsweek.ro.

Pensionarii care vor primi mai mulți bani începând cu ianuarie 2025

Prin majorarea VPR cu 12%, un pensionar care acum încasează 2.000 de lei va primi un plus de 240 de lei, ceea ce înseamnă un total de 2.240 de lei pe lună. Această creștere va intra în vigoare de la începutul anului 2025.

Pentru pensionarii cu pensia minimă garantată, majorarea de 12,1% se va reflecta într-un nou cuantum de 1.415 lei, valabil tot din ianuarie 2025.

A doua creștere a pensiilor, programată după finalul lunii martie, va ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost incluse anterior în calculul pensiilor. Aceste venituri trebuie însă dovedite prin adeverințe. Lista completă a acestora este următoarea:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie sau după timp, pe bază de tarife ori cote procentuale;
  • premiile anuale și cele acordate pentru realizări deosebite;
  • recompensele acordate în mod limitat, pentru anumite sectoare de activitate;
  • al treisprezecelea salariu;
  • formele de retribuire pentru ore suplimentare realizate peste programul normal de lucru;
  • sporurile pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică sau asigură perfecționarea de specialitate;
  • indemnizațiile pentru muncă nenormată;
  • alte sporuri fără caracter permanent, pentru care s-a datorat contribuția la asigurările sociale.