• Home
  • Actualitate
  • Peste un milion de români ar putea primi, începând de anul acesta, 400 de lei în plus la salariu

Peste un milion de români ar putea primi, începând de anul acesta, 400 de lei în plus la salariu

Bani

În urma unei propuneri guvernamentale, salariul minim brut pe economie ar putea crește la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Această măsură, care ar aduce un plus de 400 de lei pentru românii remunerați cu salariul minim, a fost discutată în cadrul Consiliului Național Tripartit, în decembrie.

Guvernul a anunțat că, până la aplicarea majorării, se va menține facilitarea fiscală de 200 de lei. Acest pas este văzut ca un compromis pentru a asigura predictibilitatea în mediul de afaceri. Creșterea salariului este posibilă prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării taxelor, susținute de digitalizare.

Sindicatele propun, pe de altă parte, o majorare a salariului minim la 3.800 de lei începând cu martie 2024. Patronatele sugerează o creștere etapizată, la 3.500 de lei în iulie 2024, urmată de o nouă majorare la 3.700 de lei în ianuarie 2025, cu introducerea unui nou mecanism de negociere stabilit prin PNRR.

În contextul anului electoral, Guvernul a anunțat majorări salariale pentru mai multe categorii de angajați publici, inclusiv primari, viceprimari, președinți de consilii județene, angajați din Casele Județene de pensii, ITM-uri, AJFM-uri, APIA, ANAF, Finanțe și Vămi, precum și pentru profesori și personalul nedidactic.

Aceste măsuri vin într-un an în care Guvernul a anunțat creșterea cotelor TVA, impozitelor locale, taxelor pe bănci, firme de petrol și gaze, și triplarea taxelor pentru microîntreprinderi.