Preotul Daniel din Vaslui a împrumutat bani de la enoriași și i-a jucat pe toți la „păcănele”. Ce a urmat depășește orice imaginație

VA Press

Caz incredibil în județul Vaslui. Un preot a împrumutat bani de la enoriași, dar nu pentru întreținerea bisericii, cu pentru a-i folosi la jocuri de noroc. Oamenii se plâng că nu își mai pot recupera banii, în timp ce parohul are o explicație de-a dreptul halucinantă: este dator vândut la cămătari.

Întreaga epopee are loc în comuna vasluiană Iana, acolo unde Daniel Pleșu este preot în localitățile Hălărești și Siliștea. Cel puțin 20 de oameni spun că preotul le-ar fi cerut bani împrumut, dar nu i-a mai restituit niciodată. Enoriașii zic că „omul lui Dumnezeu” joacă la păcănele, dar fața bisericească afirmă sus și tare că a folosit banii în alte scopuri.

Preotul Daniel spune că, de fapt, a împrumutat bani de la un cămătar pentru a-și cumpăra o casă. Ulterior, interlopul i-a cerut o sumă mult mai mare și atunci s-a gândit să se împrumute de la oamenii din localitate pentru a putea plăti „dobânzile” cerute de cămătar.

„Nu joc la păcănele. Este minciuna oamenilor pentru că nu am fost în stare să le dau bănuții”

Slujitorul Domnului spune că va înapoia cât mai curând sumele de bani pe care le datorează enoriașilor.

„Nu-s chiar toate lucrurile adevărate! Este adevărat că am datorii mari la oameni, dar mi-am cumpărat o casă și m-am încurcat cu un cămătar! Din cauza asta nu am putut să dau oamenilor înapoi banii! Dar ștați liniștiți, că am vorbit cu oamenii și urmează în cel mai scurt timp să îmi vând apartamentul și o să dau bănuții oamenilor înapoi! Despre asta este vorba! Este un subiect care îmi creează mie dificultăți! Nu știu de unde aveți informațiile. Dar să știți că nu am avut de unde să dau banii înapoi! S-au tot acumulat datoriile și s-a ajuns la niște sume de care nu vreau acum să mă plâng, ci vreau să vă spun realitatea!

Au fost niște sume pe care a trebuie să le dau omului acesta, cămătarului, pentru că nu m-am descurcat să-i dau la timp și s-a ajuns la o sumă consistentă și pierdeam apartamentul. Și atunci a trebuit să mă împrumut, din stânga, din dreapta, ca să-i dau cămătarului dijma. Din cauza asta am ajuns în situația de față. Înțeleg că oamenii de unde am împrumutat bani sunt nemulțumiți, dar am să vorbesc cu ei și am să le spun că le dau banii înapoi. Recunosc, am făcut o greșeală, într-adevăr, pe care mi-o asum. Faptul că se aude că joc la păcănele nu este real! Este scoasă minciuna de oamenii din sate pentru că nu am fost în stare să le dau bănuții și oamenii au făcut ei tot felul de asocieri și spun așa ceva, dar nu este adevărat! Le-am cerut și lor să-mi aducă dovezi pentru ce au spus!”, a declarat preotul Daniel Pleșu, pentru publicația locală Vremea Nouă.

Împrumut de peste 20.000 de lei de la o bătrână care a murit fără a-și recupera banii

O bătrână de la care preotul a luat 21.700 de lei a murit recent, fără a mai reuși să recupereze nimic. Cei care o moștenesc pe femeie spun că aceasta, de pe patul de moarte, l-a rugat pe preot să îi înapoieze banii strânși cu greu.

„Este adevărat că are să-i dea bătrânei care a decedat peste 20.000 de lei (21.700 lei mai exact – n.r.). Nu este normal ce face el, că are atâtea datorii la enoriașii din parohie! Are multe, că v-am spus, oamenii se plâng! Ei ar trebui să facă plângere, să vină către oamenii legii! Este adevărat, preotul are datorii foarte mari, eu nu mint! Am vorbit cu preotul să-mi dea banii!

Dacă nu ne aduce datoria respectivă a doamnei îngropată de noi și care ne-a lăsat moștenirea, mai vorbim noi. Sunt o persoană care a ajutat bătrâna ce a fost necăjită toată viața, și sunt dator să-i fac pomenirile cum trebuie, cu banii ei!”, a precizat dascălul de la Hălărești și Siliștea, Petruț Buliga, moștenitorul bătrânei de la care preotul Daniel a împrumutat banii.