Supusă anul trecut unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene, România s-a văzut obligată să închidă 15 depozite de deșeuri „neconforme”, respectiv care nu se adecvau normelor de mediu ale UE.
Din cele trei spații de depozitare care deserveau Bucureștiul, a rămas doar un depozit, cel de la Vidra, singurul care respecta cerințele de la Bruxelles.
Până una alta, acest depozit nu este „groapa-fantomă a Eco Sud”, cum s-a spus, ci, din contră, n-a intrat în jocurile și afacerile murdare ale unei industrii colosal de profitabile atunci când nu respectă legile europene și cerințele tot mai sofisticate de siguranță a mediului.
Prin tradiție, traficul ilicit de deșeuri este una din cele mai importante surse de câștig ale organizațiilor clandestine, motiv pentru care după ce n-au mai putut depozita ilegal gunoaiele la ei în țară, mogulii gunoaielor le-au exportat spre periferiile UE: mai exact, spre Bulgaria și România, unde au aplicat aceleași strategii de infailibil succes care le-au adus gloria financiară dubioasă și pe plan intern: trafic de influență, corupție, licitații aranjate, firme cu acționariat alambicat, inginerii financiare cu iz de escrocherie la limita legii.
Faptul că Depozitul Ecologic de la Vidra a fost inclus în Planul de gestionare al deșeurilor din Municipiul București, aprobat printr-o hotărâre recentă a CGMB, nr. 260/01.09.2021, în care se specifică negru pe alb că cele opt celule de depozitare (cu o capacitate totală de 11.5 milioane mc) ale Depozitulului Ecologic Vidra tratează și depozitează deșeurile de pe raza administriativă a Municipiului București, ar trebui să-i facă pe bucureșteni să răsufle ușurați, mai ales că durata lui de viață, în condițiile în care va începe colectarea selectivă, este de până la 20 ani.
„Vestea bună e că Primăria Bucureștiului s-a angajat ca infrastructura pentru acest tip ecologic de colectare să fie creată până anul viitor”, a declarat Elena Șontelecan, acționar al companiei Eco Sud, compania care gestionează Vidra.
Trăgând linia, într-un sector cu mirosuri pestilențiale de eco mafie, depozitul de la Vidra a fost gestionat curat, așa cum au fost gestionate si celelalte cinci depozite ecologice ale Eco Sud – Mofleni (Dolj), Mavrodin (Teleorman), Frătești (Giurgiu), Bacău și Girov (Giurgiu) – care au transformat Eco Sud în cel mai mare operator al sectorului din România și printre cei mai importanți din Europa de Est.