• Home
  • Externe
  • Probleme identificate la cerealele și produsele nonanimale din Ucraina

Probleme identificate la cerealele și produsele nonanimale din Ucraina

Cereale din Ucraina

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a efectuat aproape 10 mii de verificări ale cerealelor și produselor de origine nonanimală din Ucraina de la începutul conflictului din această țară. Într-un comunicat de presă, ANSVSA a subliniat că efectuează verificări regulate ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.

ANSVSA controlează fiecare transport de cereale provenit din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare) a acestor produse. Controalele oficiale presupun verificarea documentelor tuturor transporturilor și controlul de identitate și fizic, care include și prelevarea de probe, în conformitate cu prevederile legislației aplicabile.

În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale și produse de origine nonanimală, au fost înregistrate 9 neconformități (soia și șrot de soia) în ceea ce privește prezența organismelor modificate genetic și două pentru depășirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (semințe de floarea soarelui și grâu). ANSVSA a reținut toate cerealele neetichetate și fără documente care să ateste că nu sunt modificate genetic în depozite, în vederea etichetării corespunzătoare și a respectării trasabilității, înainte de comercializare.

ANSVSA a subliniat că cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman și că nu au fost înregistrate notificări de alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje referitoare la riscuri asociate cerealelor provenite din Ucraina.

Pentru a spori gradul de monitorizare și a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din țări terțe, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT începând cu luna noiembrie a anului 2022. ANSVSA a înființat noi Puncte de Intrare la granița cu Ucraina și Republica Moldova pentru a eficientiza actul de control oficial, în concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina.

ANSVSA va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze procedurile aplicabile în această situație.