• Home
  • Actualitate
  • Propunere Legislativă Pentru Pauze De Masă Mai Lungi Și Cantine În Companii

Propunere Legislativă Pentru Pauze De Masă Mai Lungi Și Cantine În Companii

birou 456787654 14375800

Deputatul PSD Andrei Sava a inițiat recent o propunere legislativă menită să aducă modificări semnificative în Codul Muncii, vizând dreptul angajaților la o pauză de masă de 60 de minute după 4-6 ore de muncă și obligativitatea companiilor mari de a oferi facilități adecvate pentru servirea mesei.

Conform acestei propuneri, salariații ar avea dreptul la o pauză de masă de cel puțin o oră după minim 4 ore de muncă și maxim 6 ore. Aceasta ar include, de asemenea, alte pauze de recreere, cu durata și frecvența stabilite prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern.

O altă inițiativă legislativă propusă de Sava stipulează că firmele cu peste 100 de angajați, inclusiv cele din domeniile de producție sau care implică medii solvente și toxice, ar trebui să asigure cantine, săli de mese sau chicinete pentru angajați, garantând astfel condiții de igienă și sănătate adecvate în timpul pauzelor de masă. Aceste facilități ar trebui să fie echipate corespunzător pentru depozitarea și încălzirea alimentelor, iar angajatorii ar fi responsabili de calitatea și siguranța alimentelor disponibile.

În expunerea de motive, Andrei Sava a subliniat că actualul Cod al Muncii lasă durata pauzei de masă la latitudinea angajatorului, o situație care necesită o reglementare mai clară pentru a proteja angajații de abuzurile potențiale, cum ar fi lipsa pauzelor suficiente pentru refacerea organismului.

Deputatul PSD a argumentat că eficiența angajaților scade după 6 ore de muncă, iar o alimentație adecvată devine esențială pentru revigorarea organismului. El a menționat că multe companii mari operează pe parcursul unei mari părți a zilei, suprapunându-se cu perioada în care organismul are nevoie de un aport alimentar semnificativ.

Această propunere vine ca o reacție la observația că mulți angajați tind să ignore pauza de masă datorită lipsei unui loc adecvat pentru depozitarea și prepararea mâncării sau achiziționarea unei mese calde, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung.

Prin aceste modificări, Andrei Sava își propune să protejeze nu doar împotriva pericolelor imediate, ci și să asigure sănătatea angajaților prin oferirea de spații adecvate pentru servirea mesei și alte tipuri de facilități.

Cele două proiecte de lege vor fi dezbătute în Senat, cu decizia finală în Camera Deputaților. Inițiativa legislativă subliniază importanța acordării de drepturi suplimentare angajaților pentru a le asigura un mediu de lucru sănătos și echitabil, reflectând o abordare modernă și atentă la nevoile forței de muncă în contextul actual.